FN-sändebudet Staffan de Mistura besöker Polisario och Algeriet

FN-sändebudet Staffan de Mistura träffar Polisarios ledning i september 2022.

FN:s generalsekreterares sändebud för Västsahara, Staffan de Mistura, träffade Polisarios generalsekreterare, Brahim Ghali, Polisarios representant vid FN, Omar Sidi Mohamed samt Polisarios förhandlingsledare, Khatri Addouh, vid ett andra besök i de västsahariska flyktinglägren 4 september.

Omar Sidi Mohamed sa i ett uttalande, att Marocko sätter sig upp mot internationell lag och begår ständiga övergrepp mot den västsahariska befolkningen i den ockuperade delen av Västsahara. Han sa också, att Polisario Front är redo att samarbeta med FN och FN-sändebudet för att nå en rättvis och hållbar lösning som baseras på full respekt för det västsahariska folkets rätt till självbestämmande och självständighet.

En dag senare mötte FN-sändebudet också Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra i Alger.

Staffan de Mistura, som utsågs till FN-sändebud i november 2021, genomförde sin första resa till området i januari 2022, då han besökte Marocko, Polisario i de västsahariska flyktinglägren, Algeriet och Mauretanien.

Vid en andra resa i juli 2022, som började med ett besök i Marocko där han träffade utrikesminister Nasser Bourita, avbröt FN-sändebudet dock resan efter att hans plan att resa till den Marocko-ockuperade delen av Västsahara enligt inofficiella källor skulle innebära att han åtföljdes av marockanska följeslagare.

I september återupptogs alltså den avbrutna resan med ett besök med Polisario Front i de västsahariska flyktinglägren och därefter ett besök i Algeriet.

Västsahara, den tidigare spanska kolonin, definieras av FN som ett av 16 ”icke-självstyrande områden” som ska avkoloniseras.

Marocko vill ge västsaharierna begränsat självstyre inom Marockos gränser medan Polisario hävdar rätten till självbestämmande och självständighet enligt FN-beslut. 1992 skulle en FN-ledd folkomröstning om Västsaharas självständighet ägt rum. Den har ännu inte skett och Marocko avvisar helt alternativet självständighet för Västsahara.