Fotboll – Sydafrika står upp för Västsahara!

En innefotbollsmatch. Wikimedia

Africa Futsal Cup of Nations 2020 har Marocko som värd, men Marocko har förlagt denna innefotbollscup till Västsaharas ockuperade huvudstad El Aaiún 28 januari – 7 februari i år.

Beslutet har lett till att Sydafrikas lag SAFA bojkottar denna tävling. Även Mauritius har dragit sig ur.

Västsaharas ungdoms- och idrottsminister Moussa Salma sa i ett uttalande om de två lagen:

”Jag hyllar de historiska besluten av fotbollsfederationerna i Sydafrika och Mauritius att dra sig ur denna fotbollsskandal, trots de starka påtryckningar som utövats av den marockanska ockupationsregimen och tjänstemännen från Confederation of African Football (CAF) , som är inblandade i detta – i synnerhet mot Mauritius.”

CAF (Confederation of African Football) är organisatör för Africa Futsal Cup of Nations.

De tre bästa lagen i den afrikanska cupen kommer att gå vidare till World Cup för innefotboll som äger rum i Litauen i september 2020.

Den internationellt ledande nationen i denna sport har Brasilien varit de senaste åren.

De afrikanska mästerskapen i innefotboll startade 1996 och äger rum vart fjärde år. Egypten har vunnit de flesta gånger men Sydafrika och Marocko har vunnit en gång var.

Ordförande för CAF, Ahmed Ahmed från Madagaskar, valdes in 2017 med starkt stöd från södra Afrika. Han efterträdde Issa Hayatou från Kamerun som suttit på sin post i 29 år.

Den nye ordförande Ahmed Ahmeds smekmånad som ledare blev kort. Han anklagas nu för bland annat korruption. Vid ett möte med FIFA i Paris i juni 2019 arresterades han men släpptes dagen efter. Det gällde då ett kontraktsbrott för ett tyskt sportföretag till fördel för ett franskt. Han ska också ha tagit ut dubbla ersättningar.

Det franska oljebolaget Total med huvudkontor i Paris har sedan 2016 ett åtta-årigt sponsorsavtal med CAF (Confederation of African Football). Totals logga ingår också i CAF:s egen logga.

Ahmed Ahmed är vice ordförande i FIFA.

Den 2 februari 2020 (samtidigt som Futsalcupen pågår i den Marockoockuperade västsahariska huvudstaden El Aaiún) hade FIFA ett seminarium i Marockos huvudstad Rabat som leddes av FIFA:s ordförande italienaren Gianni Infantino och CAF:s ordförande tillika vice ordförande i FIFA Ahmed Ahmed. Seminariets syfte var att utveckla afrikansk fotboll. 54 medlemsorganisationer deltog. Så här sa FIFA:s ordförande: ”Låt oss visa världen vad vi kan. Den här dagen är speciell. Det är början på ett nytt kapitel i afrikansk fotboll.”

Källor:

FIFA

Sahara Press service

The Southern Times

Total