Fotoutställning om Västsahara: Borders of Waiting/ Väntans gränser

Lisa Monique Söderlindh, fotograferande journalist,

– Det är ju helt oacceptabelt att det finns en befolkning som har väntat i över 50 år på att deras hemland ska avkoloniseras och att jag aldrig fick höra om Västsahara i skolan!

Det säger fotograferande journalisten Lisa Monique Söderlindh, vars bok och fotoutställning Borders of Waiting visas på Galleri Kontrast, Hornsgatan 8 i Stockholm 1 – 5 juni.

– 2006 hörde jag västsahariskan Aminatou Haidar tala i Stockholm. Det hon sa gick rakt in i hjärtat på mig. Hon talade bland annat om att det finns en gräns för hur länge människor kan vänta, att tålamodet till sist tar slut, berättar Lisa.

Utställningen Borders of Waiting består av foton på och korta berättelser av västsaharier i olika åldrar i exilen i flyktinglägren. Här är människorna i centrum.

– Jag vill ge röst åt dessa människor, låta dem själva tala. Jag hoppas också att några av dessa personer ska kunna komma till Sverige på besök, så att de kan prata direkt och inte via ombud. Det kanske blir redan i sommar, berättar Lisa.

– En av dem säger bland annat: ”Vi är offer för ett maktspel. Det finns ekonomiska och strategiska orsaker till Västsaharakonflikten och det är vi, människorna, som får betala priset”.

Lisa hoppas att hennes utställning ska bidra till att synliggöra Västsaharafrågan, att bli en ögonöppnare och få några att engagera sig.

Lisa Monique Söderlindh har arbetat i flera olika länder för bland annat Internationella Röda Korset, Svenska Oxfam och Civil Right Defenders, dock inte med fokus på Västsahara.

2018 gick hon en kurs med fokus på Västsahara på Tollare folkhögskola och sprang Sahara Marathon i flyktinglägren. Västsaharakonflikten hade hon följt sedan 2006. 2022 har hon varit tillbaka i flyktinglägren i Algeriet och kompletterat med fler foton och berättelser.

Lena Thunberg