Frige de politiska Gdeim Izik-fångarna!

Demonstration i Paris 2 augusti 2023: Släpp de 19 västsahariska Gdeim Izikfångarna!

Frige de västsahariska politiska Gdeim Izik-fångarna i marockanska fängelser!

Detta krävde den västsahariska diasporan i Frankrike vid en demonstration i Paris 2 augusti.

I ett pressmeddelande uppmanade gruppen FN:s generalförsamling, FN:s säkerhetsråd, generalsekreterare António Guterres och FN:s expertgrupp mot tortyr att kräva att Marocko följer Konventionen mot tortyr och släpper de 19 västsahariska politiska fångar, som suttit fängslade under omänskliga förhållanden sedan 2010, dömda till livstid eller 20 års fängelse i rättsvidriga processer.

I samband med att marockansk polis stormade ett fredligt protestläger nära Västsaharas ockuperade huvudstad hösten 2010 greps hundratals västsaharier. 25 av dem dömdes senare åtalade för att tillhöra kriminella gäng och orsakat 11 marockanska polisers död vid upploppen som följde. De dömda västsaharierna var alla kända människorättsaktivister, som dömdes på uttalanden som de gjort under tortyr.

”Den som protesterar mot det marockanska styret i Västsahara kan bara drömma om en rättvis rättegång”, skrev Amnesty International och Human Rights Watch i en gemensam rapport 8 november 2022.

Flera av de 19 västsaharierna har hungerstrejkat på grund av brist på medicinsk vård och de allmänt omänskliga förhållandena i fängelserna. Efter att ha suttit tillsammans på ett fängelse i Marocko spreds de 2017 ut på 6 olika fängelser. Några av dem befinner sig 100 mil från sina familjer.

Marockos ambassadör i FN, Omar Hilale, förnekade 31 oktober 2022 att de 19 västsahariska fångarna skulle ha behandlats illa.

Lena Thunberg

Läs också: Varför så tyst om Västsahara?