Högt pris för att bryta tystnaden om Västsahara

Mohamed Mayara 2022. Foto: Cecilia Rojas Angberg

-Sedan kriget startade igen 2020 har situationen försämrats i Marocko-ockuperade Västsahara, särskilt för fredliga aktivister och journalister, säger Mohamed Mayara på besök i Sverige i november. Han var inbjuden av Emmaus Stockholm som representant för mediakollektivet Equipe Media. Han har just deltagit i en stor protestmarsch i Madrid.

Västsahariska arbetare vid den stora fosfatfabriken Fos Bu Craa i ockuperade Västsahara, som nu förvaltas av Marocko, protesterade nyligen mot marginalisering, förlorade jobb och brist på grundläggande rättigheter. Jobben går i stället till marockanska bosättare. Protesten slogs ned våldsamt.

-Det finns en systematisk förföljelse av västsaharier, som bland annat går ut på att få unga västsaharier att lämna landet. Västsahariska studenter får inga jobb. Anställningar inom inte bara fosfatindustrin utan också fiskeindustrin och grönsaksodlingarna går till marockaner som lockas till ockuperade Västsahara, säger Mohamed Mayara.

19 västsahariska fredliga aktivister som greps 2012 sitter fängslade sedan dess, dömda till livstid eller upp till 30 års fängelse. Denna så kallade Gdeim Izik-gruppen dömdes för bland annat mord mot sitt nekande. Bevisen mot dem är uttalanden som dessa män gjort under tortyr.

De politiska fångarna sitter totalt isolerade utan kontakt med någon annan än fängelsevakterna. Flera av dem är svårt sjuka efter misshandel och tortyr och nekas vård. Flera av dem har hungerstrejkat. En gång i månaden får de ringa en anhörig. Samtalet övervakas. Skulle de säga något olämpligt kan samtalen dras in.

Familjerna bor i ockuperade Västsahara kanske 100 mil söder om fängelserna i Marocko. Förflyttning av fångarna har inte beviljats. Det är svårt för familjer att ta sig så långt för ett besök som kanske ändå blir inställt.

-Vetskapen om denna svåra situation är lika svår för de anhöriga och alla oss andra. Det finns ju så lite vi kan göra för dem. Det är ett stort lidande för alla, säger Mohamed Mayara.

Mohamed själv har fått sparken från sina jobb som lärare och tjänsteman två gånger och är arbetslös sedan länge. Men han stödjer Equipe Media, som genom filmklipp försöker få ut information om vad som händer i ockuperade Västsahara.

Inte ens Mohameds 10-åriga dotter skonas från förföljelser. ”Din pappa är en fiende till Marocko”, får hon höra av sina marockanska lärare och skolledning.

Eftersom inga oberoende journalister får inresetillstånd till ockuperade Västsahara, är media tyst. Fyra västsahariska journalister sitter fängslade i marockanska fängelser.

Den unga generationen västsaharier är mycket frustrerad och letar efter nya sätt att göra motstånd mot ockupationen och plundringen av Västsaharas råvaror.

Lena Thunberg

Se även artikeln Livsfarlig rapportering från ockuperat område från 2016