Inga fall av Covid-19 i flyktinglägren

– Inga fall av Covid-19 har konstaterats i flyktinglägren eller i det befriade området, säger Yahia Bouhabini, Västsahariska Röda Halvmånens ordförande den 15 juni. 3 misstänkta fall har testats negativt.

De västsahariska myndigheterna har vidtagit flera åtgärder för att förhindra smittspridning. Gränsen till den algeriska staden Tindouf stängdes i mars men ska nu ha öppnats men med kontroll av de resande. Inga nödvändiga resor sker mellan de fem flyktinglägren. Större sammankomster som till exempel bröllop är inte tillåtna.

Stationer för att ta emot eventuella smittade och sjuka har byggts upp utanför lägren enligt Yahia Bouhabini.

Däremot har transporter av humanitärt stöd till lägren fördröjts.

I maj konstaterades några fall av Covid-19 i den algeriska staden Tindouf som ligger 8 km från flyktinglägren.

Enligt New York Times globala karta 22 juni har få eller inga fall rapporterats från ockuperade Västsahara. I Marocko och Mauretanien däremot ökar spridningen. Algeriet befinner sig på en stabil nivå.

Enligt FN-styrkan MInurso 19 juni ska 2 fall av Covid-19 ha upptäckts i ockuperade El Aaiún men dessa ska vara isolerade.

3 fall av Covid-19 upptäcktes tidigare i den ockuperade delen av Västsahara  Det gällde marockanska bosättare i Dakhla och El Aaiún. De ska därefter ha tillfrisknat.

I det brittiska parlamentet har ledamoten Ben Lake krävt information om tillståndet i de marockanska fängelserna, där spridningen av Covid-19 ska vara stor och de hygieniska förhållande mycket dåliga. Regeringen rapporterar att man tagit upp frågan med de marockanska myndigheterna.

De västsahariska politiska fångarna i marockanska fängelser har varit särskilt utsatta för extrem behandling redan före corona-utbrottet.