Ingen ändring av Trump-beslutet om Västsahara

USA:s president Joe Biden

När Biden-administrationen till slut i januari tog över efter USA:s förre president Donald Trump trodde många att president Joe Biden snabbt skulle ändra Trump-beslutet från december 2020 angående Västsahara: I en rockad erkände då Marocko Israel mot att USA erkände Marockos rätt till Västsahara.

Så sent som i juli svarade en talesperson för Vita Huset på en direkt fråga vid en presskonferens att ingen ändring skett av Trump-beslutet om Västsahara.

USA och Marocko har goda relationer sedan mycket lång tid – minst 200 år. I slutet av juli besökte Joey Hood från USA:s utrikesdepartement, avdelningen Near Eastern Affairs, Marocko och mötte den marockanske utrikesministern. Men i ett pressmeddelande 28 juli skriver den amerikanska ambassaden i Rabat angående Västsahara:

”När det gäller Västsahara stödjer vi en trovärdig FN-ledd politisk process för att stabilisera situationen och säkra ett stopp för våldsamheter. Vi talar med parterna om hur man bäst kan få slut på våldet och slutligen få till stånd en varaktig lösning,

Vi stödjer FN:s ansträngningar att så fort som möjligt utse ett personligt Västsahara-sändebud för generalsekreteraren. Vi är beredda att engagera oss aktivt med alla sidor för att stödja den personen.”

Press Statement from US Embassy