Krav på att Gdeim Izik-fångarna släpps

Gdeim Izikfångarna under rättegången.

Norska Stöttekomiteen for Vest-Sahara, norska Raftostiftelsen for Menneskerettigheter och organisationen Coordination of the families of the Gdeim Izik prisoners anordnade en digital presskonferens den 18 maj. Internationella jurister hade dessförinnan under fyra dagar i maj mött släktingar till de 19 så kallade Gdeim Izik-fångarna som fortfarande sitter i marockanska fängelser.

År 2010 tillfångatogs dessa västsaharier under en fredlig protest i lägret Gdeim Izik i ockuperade Västsahara. Idag sitter dessa män i sju olika marockanska fängelser, där de utsätts för tortyr och tvingats erkänna brott de inte begått.

En av deltagarna på konferensen var Fatimato Dahouar, faster/moster till den västsahariska journalisten och aktivisten Hassan Dah. Fatimato Dahouar har själv suttit i marockanskt fängelse och vittnar om de systematiska brott mot mänskliga rättigheter som sker på daglig basis. Förutom att utsättas för tortyr nekas fångarna vård och vaccinationer.

Många av de västsahariska familjerna måste resa långt från det ockuperade området för att besöka sina familjemedlemmar i marockanska fängelser, men blir nekade inträde till fängelset i sista stund. Samtidigt är familjerna de enda som får någon som helst information kring vad som sker innanför murarna. Fångarna kan ringa fem minuter långa telefonsamtal, som är avlyssnade av marockanska vakter. De intagna tvingas tala med marockansk dialekt så vakterna vet ifall de sprider information som regeringen inte vill ska komma ut.

Huvudbudskapet under konferensen var familjernas krav på att genast släppa de tillfångatagna västsaharierna. Om detta inte är möjligt vill de åtminstone att fångarna blir förflyttade till fängelser närmare Västsahara, samt förbättra villkoren för dem. De kräver även fysisk och mental rehabilitering, att medicinska åkommor ska bli behandlade och en garanti för fångarnas säkerhet i fängelserna.

Clara Wanders