Marockansk delegation till Sverige

Västsahariskt barn i flyktinglägren. Bild: Tidskriften Västsahara

Den marockanska regeringens vrede över Sveriges hållning i Västsaharafrågan har bland annat lett till att en grupp marockanska partiledare och parlamentariker nu i början av oktober besöker Sverige.

Jens Orback, generalsekreterare för Palme-centret är en av dem som har valt att träffa delegationen. Så här sa han i Morgonekot den 6 oktober angående ryktena om att den svenska regeringen har bytt fot och inte kommer att erkänna Västsahara trots kongressbeslut:

– För mig är en socialdemokratisk regering också ett verkställande organ för partikongressen. Om kongressen har tagit tydliga beslut så åligger det regeringen att genomföra de besluten.

Det finns spekulationerna om att Sveriges önskan om en plats i FN:s säkerhetsråd skulle kunna vara en anledning till att man inte vill skaffa sig fiender och därför tvekar om att erkänna Västsahara. Så här sa Jens Orback i P1 Nyheterna:

– Det tycker jag är en dålig teori. Om Sverige ska väljas dit så är det för att vi står upp för folkrätten. Vi är ett litet land som inte har geopolitiska intressen, till skillnad från många andra länder, utan vill stödja folkrätten

Läs mer: P1 Ekot tisdagen 6 oktober