Marockansk fångvård

Mohamed Dihani misshandlades svårt i Salé-fängelset 5 dagar före rättegången 2013.

Ur Västsahara nr 2/2013  (Obs. Den här artikeln publicerades i papperstidskriften för 7 år sedan)

I samma fängelse i Salé utanför Rabat som de 25 Gdeim Izikfångarna sitter finns också Mohamed Dihani. Han är dömd till 10 års fängelse för påstådd ”terrorism”. Bevisen mot honom är endast hans bekännelser – under tortyr.

Han anklagas för att ha planerat ett fritagningsförsök av västsahariska fångar i Svarta fängelset, mörda kollaboratörer och förbereda terrorattack i Italien.

Han överklagade sin dom, hävdar att han är oskyldig och att han har torterats. Måndagen 15 april ska den nya rättegången ske i hovrätten. Fem dagar dessförinnan den 11 april  togs dessa bilder på en svårt misshandlad Mohamed Dihani med bakbunda händer i fängelset. Fotografen är anonym.

Det är den västsahariska människorättsorganisationen ASVDH som har spridit bilderna och informationen. Brahim Dahane, som fick den svenska regeringens Per Angerpris 2010 för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter, är ordförande i organisationen.

Mohamed Dihani greps 2010 och var försvunnen under sex månader. Det visade sig att han suttit i det hemliga fängelset Temara och torterats i tio dagar. Han fördes därefter till Saléfängelset där han också torterades.

Lena Thunberg