Marockansk offensiv

Västsahara nr 3 2016

Ur Västsahara 3 /2016

I södra delen av Västsahara vid Gargarat och La Güera nära gränsen till Mauretanien tog sig marockansk trupp i mitten av augusti över muren in på ett befriat västsahariskt område, som övervakas av FN-styrkan MINURSO. Dess främsta uppgift i dagsläget är att övervaka att inga kränkningar av eld-upphör sker.

– Marocko har brutit det avtal om eldupphör som undertecknades av Marocko och Polisario Front den 6 september 1991, skrev Polisarios generalsekreterare Brahim Ghali 15 augusti i ett brev till FN:s generalsekreterare och bad FN och FN-styrkan MINURSO att vidta åtgärder mot Marocko.

Intrånget är ytterligare en i raden av provokationer från Marocko, som har mötts av få reaktioner från omvärlden.

I mars besökte FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon flyktinglägren utan att dessförinnan inte fått tillåtelse av Marocko att besöka den ockuperade delen av Västsahara. Vid en presskonferens använde Ban Ki-moon ordet ockupation om Marockos ockupation. Stora demonstrationer mot FN:s högste representant organiserades då i Rabat.

Ban Ki-moon fick bara ett lamt stöd av säkerhetsrådet.

Därefter utvisade Marocko 84 MINURSO-anställda med omedelbar verkan. Marocko hotade också med att dra in allt ekonomiskt stöd till FN:s fredsbevarande styrkor.

I Säkerhetsrådets resolution från april uppmanas Marocko att låta MINURSO återställas till full styrka inom tre månader. I augusti har detta ännu inte uppfyllts.

Marocko har dessutom saboterat folkomröstningen om Västsaharas självständighet och meddelat att man aldrig kommer att gå med på ett fritt Västsahara.

Minurso är den enda FN-styrka som saknar MR-mandat (mänskliga rättigheter) vilket betyder att den västsahariska civilbefolkningen är helt skyddslös. Övergrepp, tortyr och fängslanden av marockansk polis är väldokumenterade.