Marockansk smutskampanj

Flyktinglägren 26/2 2014. Parad inför nationaldagen. Foto: Lisa Requin

Följande artikel publicerades för drygt ett år sedan på Tidskriften Västsaharas hemsida. Nu har återigen Mouaad Joumani, som säger sig representera tre marockanska föreningar,  skickat ett Öppet brev till riksdagsledamöter och andra politiker samt till mig, men nu med titeln Ny Polisario skandal: Militär exploatering av barn i Tindouf-läger. i brevet anklagas Polisario för att använda sig av barnsoldater och för att ha transporterat barn till ett minfält. Bifogat var också foton på barn klädda i i militära kläder och med “vapen” i händerna.
Här återpubliceras Polisario-representantens svar på Mouaad Jumanis anklägelser 2021:

I ett mejl till svenska politiker och media sprider nu en marockansk organisation i Sverige falska uppgifter om att Polisario skulle använda barnsoldater.

Bifogade foton och ett videoklipp sägs bevisa de ”fruktansvärda brott” som Polisario Front begår, barnsoldater som utbildas för att döda sina släktingar i krig.

Vad säger då Polisarios representant i Sverige om dessa foton, videoklipp och anklagelser?

– Ingen västsaharier som är under 18 år får ta värvning i vår armé. Även kvinnor över 18 år kan få militär utbildning. De utbildas då inom tre olika grenar; administration, sjukvård och telekommunikation.

– De foton som visar barn i militärkläder och med ”vapen” är tagna i flyktinglägren under ett firande inför vår nationaldag 27 februari. Varje år har flyktinglägren parader där vår historia, kultur och utveckling skildras på olika sätt. Utklädda vuxna och elever från skolorna skildrar olika delar av vårt samhälle; kultur, sporter, yrken, historia, armén och utvecklingen med mera.

– Barnen på fotona i paraden speglar krigssituationen som nu råder. De är därför klädda i gamla och nya militärkläder och har träatrapper som ska föreställa vapen. Dessa barn är bara en liten del av paraden.

– I videoklippet ser man barn som leker soldater i flyktinglägren, inget annat. Kriget som pågår är nu en del av deras vardag. Leken är en konsekvens av det, säger Hiba Abdalla.

När det gäller brott mot mänskliga rättigheter, påpekar Polisario-representanten att det är Marocko som har drivit fram att FN-styrkan MINURSO är den enda fredsbevarande styrka i världen som saknar MR-mandat, det vill säga rätt och skyldighet att rapportera om övergrepp mot civilbefolkningen i ockuperade Västsahara.

Lena Thunberg