Marocko hotar med bojkott

Västsahariskt barn i flyktinglägren. Bild: Tidskriften Västsahara

Marocko hotar med att bojkotta alla svenska företag om inte Sverige ändrar sin Västsaharapolitik, säger en talesman för den marockanska regeringen.

– Ett erkännande av Västsahara finns inte på bordet nu, säger utrikesminister Margot Wallström i en intervju i P1 Morgon 2 oktober.

I intervjun säger Margot Wallström att det sker en översyn av den svenska Västsaharapolitiken och att man väntar på en rapport. Denna översyn har pågått under en längre tid. Utrikesministern säger i intervjun att regeringens erkännande av Palestina var ”något helt annat”.

En marockansk delegation ska vara på väg till Sverige för att träffa utrikesministern.

Den marockanska reaktionen sammanfaller med att Marocko vägrar att diskutera situationen kring de marockanska gatubarnen i Sverige. Måndagen 28 september var företrädare från Marockos ambassad inbjudna för att diskutera situationen med inrikesminister Anders Ygeman, men företrädarna kom aldrig. Det var samma dag som IKEA fick besked om att dess första varuhus i Marocko inte fick öppnas på grund av ett uteblivet tillstånd.

De fattiga gatubarnen i Stockholm kommer främst från Marocko och Algeriet. Med algeriska företrädare har ett konstruktivt möte ägt rum med Anders Ygeman enligt Dagens Nyheter.

DN: Wallström: “Frågan om att erkänna Västsahara inte på bordet nu”

DN: Marocko vägrar diskutera gatubarn med regeringen