Marocko i mutskandal i EU-parlamentet

EU-parlamentet.

Den italienske före detta EU-parlamentarikern Pier Antoni Panzeri, 67 år, som sitter häktad sedan i december anklagad för ”deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption”, har nu genom en uppgörelse med åklagarna lovat att berätta allt om vilka personer han har mutat i parlamentet och hur de finansiella arrangemangen med inbladande länder gått till.

Detta berättar hans advokat. I gengäld lär Panzeri få lindring, när det gäller fängelsetid, böter och konfiskering av de 10 miljoner kr som polisen beslagtagit. Det är en speciallag som har gjort detta möjligt. ”Detta är en bruten man som inte har mycket kvar i livet”, säger hans advokat.

Det var I början av december som bomben briserade i EU-parlamentet. Förutom Panzeri greps den grekiska vice ordförande i parlamentet Eva Kaili, vars sambo också är häktad. Eva Kaili skyller allt på sin sambo Francesco Giorgi, assistent i parlamentet. Den fjärde personen är lobbyisten Niccolo Figa-Talamanca. Samtliga är anklagade för att ha tagit emot mutor. Eva Kaili har nu förlorat sin post som vice ordförande i EU-parlamentet.

I samband med den belgiska polisens tillslag i december konfiskerades cirka 15 miljoner kronor i bland annat väskor i lägenhet, hus och hotell.

Euparlamentarikerna belgaren Marc Tarabella och italienaren Andrea Cozzolino, som också misstänks för att ha tagit emot mutor, har nyligen fått sin immunitet hävd.

Samtliga anklagade parlamentariker tillhör den progressiva social-demokratiska partigruppen S&D.

Inget land är offentligt utpekat men allt tyder på att det än så länge gäller Qatar och Marocko, som alltså genom mutor försökt påverka beslut i EU-parlamentet.

Spindeln i nätet ska vara den italienske före detta parlamentarikern Panzeri. Han satt i EU-parlamentet 2004-2019 med ansvar för frågor om sociala rättigheter, utrikespolitik, global säkerhet och bistånd. Han var också ordförande för parlamentets delegation för kontakter med Maghrebländerna samt frågor om mänskliga rättigheter under denna tid.

2019 tog Pier Panzeri initiativ till att skapa organisationen Fight Impunity (Bekämpa ansvarslöshet) Syftet är att bekämpa ansvarslöshet när det gäller mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten.

Som före detta euparlamentariker har Panzeri haft fri tillgång till EU-parlamentet.

Lena Thunberg

Källor

Aftonbladet: Mutanklagad erkänner i EU

BBC News 18/1: Italien Pier Antoni Panzeri

Euronews 17/1: Corruption scandal