Marocko smugglar narkotika genom Västsahara

Polisarios antismugglingsenhet beslagtog 3 775 kg marockansk cannabis i juni 2020. Narkotikan förstördes i närvaro av observatörer från FN-styrkan MINURSO.
Denna debattartikel publicerades i tidskriften Omvärlden 18 augusti:

Hur är det möjligt att stora mängder marockansk narkotika kan smugglas okontrollerat genom den ockuperade delen av Västsahara? På grund av coronapandemin är dessutom förflyttningar starkt begränsade.

Frågan ställs av den västsahariska befrielsefronten Polisarios FN-representant i brev ställt till Frankrikes representant i FN:s säkerhetsråd den 30 juni i år. Polisarios FN-representant uppmanar i brevet säkerhetsrådet att vidta åtgärder mot Marockos väldokumenterade roll i den narkotikatrafik, som hotar säkerheten och stabiliteten i hela regionen.

Bara dagar före brevet skickades beslagtog Polisarios armés särskilda anti-smugglingsenhet 3,8 ton marockansk cannabis i Augenit, i den av Polisario kontrollerade befriade delen av Västsahara, öster om den av Marocko byggda mur som delar Västsahara i två delar. Vid samma tillfälle beslagstogs också ammunition, vapen och fordon.

Narkotikan, som hade transporterats över den hårt bevakade muren genom Västsahara, förstördes av Polisarioenheten den 29 juni, i närvaro av observatörer från FN-styrkan MINURSO. Muren bevakas av tusentals marockanska soldater och omges av miljoner minor, sofistikerad radar- och andra övervakningssystem.

På den västra sidan av muren står Marockos armé och på den östra står Polisarios betydligt mindre armé. Sedan eldupphör proklamerades 1991 finns FN-styrkan MINURSO på plats för att övervaka att inte vapenvilan bryts i väntan på en folkomröstning om Västsaharas självständighet.

I åratal har Polisario uppmanat FN:s säkerhetsråd att agera mot den marockanska smugglingen av narkotika över muren. Enligt Polisarios FN-diplomat vore smugglingen omöjlig utan kontakter mellan den marockanska militären och marockansk narkotikamaffia.

Förutom de nära fyra ton cannabis som togs i juni beslagtogs ytterligare 125 kilo marockansk cannabis nu i augusti av Polisarios anti-smugglingsenhet. Även denna narkotika förstördes i närvaro av MINURSO-representanter.

Marocko är en av världens största producenter och exportörer av cannabis.

Marocko har en så kallad avancerad status till EU och erhåller stora bidrag. I ett säkerhetsavtal mellan EU och Marocko ska Marocko stoppa migranter över Gibraltar sund. Det gäller troligen också narkotika. Marocko har hotat med att bryta avtalet om de inte får fortsätta exportera fisk och andra råvaror producerade i det ockuperade Västsahara.

I FN är det stiltje i processen om Västsaharas avkolonisering. 17 territorier med kolonial status står fortfarande med på FN:s lista. Västsahara finns med sedan 1965.

När ska Marockos roll som ockupationsmakt och FN:s och EU:s passivitet i Västsaharafrågan verkligen uppmärksammas?

Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara