Motioner i riksdagen: Erkänn Västsahara!

Riksdagshuset. Foto: Melker Dahlström/Sveriges riksdag

Under våren behandlar riksdagen de motioner som lämnades in under hösten. Tre motioner som rör Västsahara och behandlas av utrikesutskottet skrevs av socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Marocko har med stöd av bland andra Frankrike saboterat den utlovade folkomröstningen om självständighet. Den humanitära situationen i flyktinglägren har försämrats. Situationen för civilbefolkningen i den ockuperade delen av Västsahara har förvärrats med misshandel, fängslande, tortyr och rättsvidriga processer, menar Magnus Manhammar (S) och Hillevi Larsson (S).

”Det är hög tid att den svenska regeringen verkställer riksdagens beslut om att erkänna Västsahara.” ”Genom att inte erkänna Västsahara legitimerar man Marockos orättmätiga krav på att räkna Västsahara som en del av Marocko,” skriver de samt anser att Västsahara bör ges rätt till en västsaharisk representation i Sverige.

Samma krav på ett svenskt erkännande ställer Johan Büser (S) i sin motion och hänvisar till de legala förutsättningar som svenska folkrättsexperter pekar på finns. Han anser också att Sverige kan göra mer för Västsahara. ”Konflikten är mer låst än någonsin och befolkningens situation har inte förbättrats, snarare försämrats under de senaste åren,” skriver han.

Svenska företag och andra aktörer borde avrådas från investeringar genom Marocko i området. Sverige måste stärka det västsahariska folkets rättigheter, skriver Elin Gustafsson, Aylin Fazelian och Carina Ohlsson (S) i sin motion.

Lena Thunberg

Motion M Manhammar, H Larsson

Motion J Buser

Motion E Gustafsson, A Fazelian, C Ohlsson