Nazhas förbjudna bröllopsfest

Nazha El Khalidi på MR-dagarna i Stockholm 2018.

FN tiger. Marocko tiger. Media tiger, trots att eldupphöravtalet inte längre gäller och Polisarios bombningar mot muren fortsätter.

Då passar Marocko på att öka förföljelserna, hoten och trakasserierna mot den västsahariska befolkningen i ockuperat område.

Idag 21 november skulle Nazha el Khalidi och hennes  man Ahmed Brahim Ettanji ha firat sitt bröllop i El Aaiún. Anhöriga och vänner var inbjudna till de båda familjernas hus.

Ahmed är ordförande i mediabyrån Equipe Media. Nazha är journalist i samma organisation.

Av festen blev inget. Jag pratar med henne i kväll.

– Polisen har omringat vårt hus sedan klockan 18. Ingen får komma in eller gå ut.

– Min mamma och mina syskon är nu i min mans hus men får inte gå ut. Det huset är också omringat av polis. Där har också elektriciteten stängts av och alla sitter i mörker.

– Idag skulle vi ha firat vårt bröllop med fest för våra vänner, med middag för alla på båda ställena. Det är en västsaharisk tradition, när man har gift sig. Av det blev ingenting. Ingen vågar heller försöka komma hit eller till Ahmed familjs hus.

Nazha el Khalidi och Ahmed Attanji är båda kända aktivister i huvudstaden el Aaiun. De är redan formellt gifta med alla dokument klara, men ikväll skulle detta firas.

Nazha, som jag har träffat i Sverige, när hon medverkade på MR-dagarna, låter lugn när jag pratar med henne sent på lördagskvällen. Hon är väl luttrad som alla andra.

– Jag frågar poliserna vad de vill: ”Ska ni arrestera mig? Har ni någon order? Varför är ni här?”

– Men de svarar inte. De bara tiger.

Nazha är inte förvånad över något:

– Detta är hämnden mot oss.

SPLA (Polisarios väpnade gren) fortsätter sina attacker mot den Marockobyggda muren, som delar Västsahara i två delar; en ockuperad och en befriad. När Marocko bröt mot eldupphöravtalet 13 november, förklarade Polisario att avtalet inte längre gäller.

Läs mer om Nazha i en tidigare intervju här.

Lena Thunberg