Ny fotobok om västsahariernas frihetskamp

I december 2022 utkom Borders of Waiting, en fotobok om det västsahariska folket  av Lisa Monique Söderlindh, som har fotograferat och intervjuat västsaharier i flyktinglägren i Algeriet under våren 2022.

Den fotograferande frilansjournalisten Lisa Monique Söderlindh påminner om frihetskampen som oförtrutet lever vidare hos den västsahariska befolkningen.

Det är en mycket vacker bok med porträtt i bild och text av ett antal västsahariska flyktingar.

Den här boken skiljer sig från andra genom att det är västsaharierna själva som kommer till tals i de korta närmast poetiska texterna. Här är uttalanden från två av dem:

 

”Folk talar om det eldupphör som nu har brutits, men vad har egentligen hänt under dessa 29 år av ”fred” och väntan?

2015 fängslade den marockanska polisen mig för att jag arbetade som mediaaktivist i den ockuperade delen av Västsahara. Jag satt fyra år i fängelse. Fyra år av fysisk och mental tortyr, isolering, ingen sjukvård och inga besök av familjen.

Jag hungerstrejkade i 45 dagar. Tack vare internationella påtryckningar släpptes jag till sist. Militären kontrollerade min familj och jag torterades samma dag som jag släpptes. Jag ville inte lämna mitt land och min familj, men jag vara tvungen att söka tillflykt i Algeriet…”

Salah Lebssir

 

”Ingen talar om det verkliga problemet. Tystnad råder kring de drivande makterna  bakom denna långdragna konflikt.

Ockupationen av vårt land är en affärsverksamhet. Vi, civilbefolkningen, betalar priset.

Jag hoppas fortfarande på en folkomröstning – att vi kan få rösta om vår framtid. Men jag tror att vi kommer att sitta fast i samma situation fem år till – eller längre…”

Marabih Kentaui Ali

Borders of Waiting kan beställas via Adlibris, Bokus eller Vulkanmedia.