Ny Polisariorepresentant: “Vi förväntar oss mer av Sverige”

Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige.

– Jag hoppas att Sverige återgår till den inställning i Västsaharafrågan som man hade tidigare, säger Senia Bachir Aberrahman, Polisario Fronts nya representant för Sverige och Norge sedan i juli 2022.

Jag intervjuar henne per telefon i augusti.

– Vi och hela världen befinner oss i en svår situation nu med tanke på vad som händer med Ukraina, men vi ska inte konkurrera om lidande och solidaritet.

Vad förväntar du dig av Sverige?

– När Sverige beslutade att inte erkänna Västsahara i januari 2016 kändes det som ett stort svek. Vi västsaharier var förvånade och chockade. Sverige hade ju erkänt Palestina, som är ockuperade av Israel. Israel är ju en mycket starkare stat än Marocko!

– Jag skulle vilja stärka banden med Sverige och ta upp diskussionen om erkännande igen. Sverige är ju ett land som håller respekten för internationell rätt, avkolonisering, mänskliga rättigheter och demokrati mycket högt. Varför skulle inte den respekten gälla lika högt för oss!

– Det finns många orättvisor och många frågor i världen att lösa, men glöm inte oss! Vi har varit ockuperade i snart 50 år. Det är absurt att vår tid ännu inte har kommit.

– Vi förväntar oss att Sverige ska tala med stark röst i FN och EU.

– Sedan november 2020 är kriget tillbaka. Det har kostat oss mycket. Ändå har det inte lett till någon uppmärksamhet för Västsaharafrågan.

– Samtidigt har situationen i den ockuperade delen av Västsahara blivit sämre. Sedan tre år tillbaka och under pandemin har Marocko blockerat allt tillträde. Inga bilder kommer ut, det blir svårare för västsaharierna att göra motstånd och de som gör det straffas våldsamt. En av dem är ju Sultana Khaya.

– FN-sändebudet Staffan de Mistura gjorde ju ett andra besök i regionen i juli. Han startade i Marocko och hade för avsikt att därifrån besöka den ockuperade delen av Västsahara. Men när Marocko ville förse honom med marockanska tolkar och följeslagare, så ställde han in besöket. Vad säger du om det?

– FN-sändebudet har en mycket svår uppgift. Marocko kommer aldrig att tillåta en oberoende resa in i det ockuperade området.

– Marocko är inte seriösa. Polisario har kompromissat, men Marocko har inte gett något tillbaka. Detta är en illegal ockupation! Västsaharierna har sin rätt.

– Vad är det för idé att förhandla, om inte FN garanterar att Marocko tar hela processen på allvar?

– Under hela den här tiden sedan ockupationen började 1975 har Marocko kunna köpa tid, exploatera Västsaharas naturresurser, stärka sin militärstyrka och samtidigt begå brott  mot de mänskliga rättigheterna mot den västsahariska befolkningen.

– Om vi låter Marocko komma undan med ockupation, etnisk rensning, fängslanden och tortyr, vad får vi då för värld? En värld där de starka äter upp de svaga?

– Kriget fortsätter. Men vi är tålmodiga och vi fortsätter. För oss finns bara en sak, vår absoluta rätt till ett eget land.

– Marocko måste pekas ut som ansvarig för ockupationen. Om inte det sker, kommer andra länder att göra samma sak.

Senia Bachir har själv gjort en intressant resa. Hon föddes i de västsahariska flyktinglägren 1988. Hennes pappa hade fått utbildning till läkare på Kuba tillsammans med en grupp andra västsahariska ungdomar från flyktinglägren. Att bli läkare som sin pappa var en av Senias första drömmar. Hon ville ”hjälpa sitt folk”. Studierna gick spikrakt upp; i flyktinglägren, på gymnasieskola i Algeriet och till en prestigefylld plats på medicinska fakulteten i Alger.

Men så fick hon samtidigt erbjudande om en plats på United World Colleges Red Cross Nordic (UWC) i Norge. Det är en internationell två-årig utbildning, dit Senya fick fullt stipendium. Hon tackade Nej till Läkarutbildningen och ja till UWC med tanken att internationella kontakter också var ett sätt att ”hjälpa sitt folk”.

Därefter följde studier på högskola i naturvetenskap; biologi med Bachelor och Masterexamina.

Under sex år har Senia arbetat som politisk rådgivare till ordförande för Afrikanska Unionens kommission. Där var hon en av åtta rådgivare och alltså representant för Västsahara, som är fullvärdig medlem i Afrikanska Unionen sedan 1982.

Lena Thunberg