Ny rättegång för Gdeim Izik-fångarna?

Västsaharier dömda till livstid eller 20 års fängelse för protester mot stölden av Västsaharas naturresurser.

Ur Västsahara 3/2016

En marockansk domstol beviljade 27 juli de 23 Gdeim Izikfångarna en ny civil rättegång, men inget nytt datum har meddelats. Västsaharierna som deltog i ett fredligt protestläger 2010 åtalades för mord och dömdes efter en rättsvidrig process till över 20 års fängelse eller livstid för mord.

Domen från 2013 i en militärdomstol överklagades av de åtalade civila västsaharierna som hävdade att de tvingats till erkännanden under tortyr. Detta utreddes inte under rättegången.

Det tog tre år för den marockanska domstolen att ta ställning till överklagandet. Enligt marockansk lag ska det ta högst tre månader.

En lång rad organisationer har länge krävt att fångarna, som sitter fängslade under miserabla förhållanden, ska släppas eller få en ny civil rättegång. Flera av fångarna är svårt sjuka och försvagade av tortyr, kroniska sjukdomar och upprepade hungerstrejker.

I mars 2016 genomförde 13 av fångarna en hungerstrejk utan slutdatum för att släppas eller få en civil rättegång. Efter 26 dagar avbröt de hungerstrejken efter att anhöriga övertalat dem. Anhöriga hade då utan resultat sittstrejkat utanför marockanska myndigheter. De anhöriga bad myndigheterna att rädda livet på söner och män.

Amnesty kräver i en Urgent Action 7 augusti att ett datum för rättegången fastställs, att västsaharierna får en rättvis ny civil rättegång, att uppgifterna om tortyr utreds och att fångarna släpps i väntan på rättegången.

I oktober 2010 byggde tusentals västsaharier upp ett fredligt protestläger i Gdeim Izik utanför huvudstaden El Aaiún. Lägret var en protest mot sociala och ekonomiska villkor i det ockuperade Västsahara. En månad senare stormade och rev marockanska säkerhetsstyrkor lägret. I upplopp efter stormningen uppges elva medlemmar i säkerhetsstyrkorna och två västsaharier ha dödats. Hundratals västsaharier greps och en klappjakt på ledarna för lägret inleddes. I februari 2013 ställdes 25 personer inför rätta i en militärdomstol i Marockos huvudstad Rabat.

Lena Thunberg