Ny våg av coronavirus i flyktinglägren

Den västsahariska hälsoministern Jira Bulahi

Under tre dagar i början av augusti upptäcktes 76 nya fall av coronavirus i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet rapporterar den västsahariska hälsoministern. Tre personer avled i sjukdomen.

Sammanlagt har 1319 personer smittats av corona.  57 personer har avlidit i covid-19 sedan smittan började spridas förra året trots att hälsomyndigheterna införde restriktioner; förbud mot folksamlingar som bröllop, resor mellan lägren etc.

Kriget mellan ockupationsmakten Marocko och Polisario, som startade igen i november 2020 efter 29 års eldupphör, innebar troligen att människor i lägren inte tog samma hänsyn som tidigare till restriktionerna.

Hälsoministern uppmanar nu åter flyktingarna att vaccinera sig vid de platser som finns tillgängliga i utkanten av lägren.

– Folk är rädda för att vaccinera sig och det går många rykten i lägren tyvärr. Men med tre personer döda på tre dagar, så börjar människor att förstå allvaret, säger Hiba Abdalla, Polisarios representant i Sverige.

En av de tre som dog var ministern för säkerhet och tidigare försvarsministern Abdulla Habib, en man i 60-årsåldern.

– Många västsaharier i flyktinglägren reser till den närbelägna algeriska staden Tindouf, där de uträttar olika ärenden. Där har också smittan ökat. Därför är det nu förbjudet att resa till Tindouf nattetid mellan 20.00 och 06.00. Dessutom är det förbjudet att resa mellan de olika flyktinglägren, wilayorna, även dagtid, säger Hiba Abdalla.

Lena Thunberg