Nya provokationer mot Västsahara

UN photo Oum Dreyga 2010 Martine Perret

Två afrikanska länder, Gambia och Komorerna har öppnat konsulat i Dakhla respektive El Aaiún i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. Polisarios nationalsekretariat fördömer detta i ett uttalande 11 januari och påpekar att det är en direkt attack mot den västsahariska staten och ett brott mot Afrikanska Unionens stadgar. Västsahara är medlem i Afrikanska Unionen sedan 1984.

Motorfordonstävlingen Africa Eco Race Rally, som startar i Monaco och slutar i Dakar i Senegal passerade genom ockuperade Västsahara 10-13 januari. Under två dagar stannade deltagarna dessutom i Dakhla för en paus. Det är fjärde året som tävlingen äger rum.

Polisario har protesterat mot att tävlingen går genom Västsahara utan dess tillstånd men utan resultat. Det tidigare Dakarrallyt som gick från Paris till Dakar flyttades till Sydamerika men går i år i Saudiarabien.

Civila västsahariska organisationer protesterade med tält och flaggor vid Guerguarat, på gränsen mellan Västsahara och Mauretanien. Loppet går där genom den så kallade buffertzonen, som bevakas av FN-truppen Minurso.

I ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres 7 januari uppmanar Polisarios representant vid FN, Sidi Omar, Säkerhetsrådet att ta sitt ansvar och försvara Västsaharas legala status som ett icke-självstyrande territorium som ska avkoloniseras. Ockupationsmakten Marocko är ansvarig för konsekvenserna av fortsatta provokationer och destabilisering.

I ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres 28 december uppmanar Västsaharas president Brahim Ghali FN att verkställa de resolutioner om en folkomröstning, som ännu inte ägt rum.

”30 års väntan är för lång. Det västsahariska folkets tålamod är slut”, skriver han och påpekar också att Västsaharas legala status är ockuperad samt i en avkoloniseringsprocess.

FN-sändebudet Horst Köhler avgick hastigt i maj 2019. Inget nytt sändebud har utsett, trots att 8 månader har passerat.