Olle sprang eget svenskt Sahara Maraton

Olle Svalander sprang 42 maratonlopp i Sverige för Västsahara 2017.

Ur Västsahara nr 3/2017:

– Idag har jag bara mött en död snok, berättar Olle Svalander.

Han är på vandring på en grusväg någonstans mellan Söderhamn och Gävle. Egentligen skulle han ha sprungit, men ena hälsenan har gjort sig till känna så det blir vandring i stället idag. Han har sprungit 42 km flera dagar i rad. Idag är målet vandring 35 km till Norrsundet.

Olle Svalander, 48 år, ska springa från Timrå i Medelpad till Trelleborg i Skåne, i princip halva Sverige. Planen är 42 stycken 42-kilometerslopp på cirka sju veckor. 42 är lika många år som västsaharierna bott i flyktinglägren i Algeriet, ett lopp för varje år. Dessa maratonlopp ska sedan följas upp med det årliga Sahara Marathon i de västsahariska flyktinglägren i februari nästa år.

Den första augusti började han springa den långa vägen och nu har det gått tio dagar. Han räknar med att vara hemma i Skåne 20 september.

– Jag har drömt om en verkligt lång vandring ända sedan jag gick på gymnasiet, berättar Olle, som är journalist, författare och lärare på Fridhems folkhögskola.

Vid 35 års ålder började han löpträna och kände sig piggare och piggare. Det blev halvmaror och maror utan att själv tävlandet var sporren.

– Jag är uthållig och tycker om motion, men snabb är jag inte.

2015 tog han sig fram på den 40 mil långa pilgrimsleden mellan Florens och Rom – springandes.

– Jag träffade så många vänliga människor. Kyrkor och kloster tog emot oss.

– Samtidigt som jag sprang där i Italien kom de stora flyktingströmmarna över Medelhavet in i Italien och Europa. Det kändes som en riktig ego-tripp att vara i Italien och bara springa. Jag började fundera på vad jag skulle kunna göra för flyktingarna.

Hemma i Sverige träffade han Julia Finér från Emmaus Stockholm, som berättade om livet i de västsahariska flyktinglägren och idén om 42-kilometersloppen genom Sverige och pengar till en skola i lägren föddes.

Själv visste Olle ganska lite om Västsahara från början.

– Jag bestämde mig att skänka 100 kr till skolan för varje övernattning som någon erbjöd mig längs resan. Fler människor hörde av sig och ville också skänka pengar. Det blev en allmän insamling till slut, trots att jag från början tyckte att ”Ska människor skänka pengar bara för att jag har kul?”

Via Olles blogg ”Hitta hem” och facebooksidan Lonesome runners har många människor kontaktat Olle och erbjudit övernattning och middag. En del springer med en sträcka, hejar eller möter upp.

– Det som från början var en egengrej har nu blivit något helt annat. Nu har jag ju ögonen på mig! Helt okända människor hör av sig. En bäddad säng och middag väntar, när han blir erbjuden övernattning.

Olle Svalanders unika löparplan har uppmärksammats av både radio och tidningar. Efter bara en vecka hade tre radioinslag och fem tidningsartiklar publicerats.

Insamlingen till skolan tickar också på. Efter en vecka hade cirka 20 000 kr flutit in på Emmaus Stockholms konto, pg 90 03 97 -1 ”Hitta hem”.

– Jag har aldrig gjort en insamling men det här är ju ett gott syfte. Vad jag vill är också att skapa ett engagemang, att folk ska bli intresserade av Västsahara. Önskedrömmen är 42 000 till insamlingen och 1000 intresserade människor.

– De människor som jag möter är av tre kategorier. De flesta tycker att det är en kul idé och blir inspirerade. Så finns det de som tycker att det är helt galet och så de som säger ”Det kommer aldrig att gå.”

Vad händer om det verkligen inte går? Hälsenan kanske inte håller…?

– Jag tänker inte så. Jag tar en dag i taget. Allt kan naturligtvis hända. Jag lyssnar på kroppen och vilar. Kanske får jag stanna eller ge upp. Måste jag ge upp så ger jag upp. Men inte nu!

 

Lena Thunberg