Protesterade vid rättegång – 6 månaders fängelse

Polisinsats mot västsaharier som firade Algeriets fotbollsseger 19 juli 2019. Foto: Equipe Media

Den västsahariska människorättsaktivisten Mahfuda Bamba Lefkir dömdes 27 november till 6 månaders fängelse för att ha hindrat en rättsprocess och förolämpat en tjänsteman.

Den marockanska domstolen i den ockuperade västsahariska huvudstaden El Aaiún var blockerad av poliser när domen lästes upp. Inga västsaharier fick tillträde till rättegångssalen, endast Mahfudas far fick närvara. Mahfuda kom in i salen och ropade: ”Länge leve Polisario Front! Jag är fängslad för att jag fördömer ockupationen!”

Enligt fadern har Mahfuda, som är 35 år, aktivist och sammankallande för Gdeim Izik-gruppen, attackerats många gånger av polis för att hon protesterar mot den marockanska ockupationen och för att hon kämpar för att de västsahariska politiska fångarna ska släppas fria.

Mahfuda greps i samband med en rättegång mot hennes 15-årige kusin 15 november. Pojken var åtalad för händelser i samband med finalmatchen i Afrikanska fotbollsmästerskapen i juli. Algeriet vann då över Senegal. Västsaharier rusade ut på gatorna för att fira segern för Marockos ärkefiende. Marockansk polis hade förberett en stor insats i händelse av en algerisk seger; vattenkanoner, avstängda gator och poliser beväpnade med gummikulor. En stor mängd västsaharier greps och/eller skadades.

Under en paus vid rättegången mot kusinen ropade en ursinnig Mahfuda: ”Det finns ingen rättvisa!” Domaren bad polisen att gripa henne. Hon protesterade, greps och fördes bort.

Ingen i familjen blev informerad om vad som hände med henne eller vart hon förts. Först fyra dagar senare 19 november fick hennes pappa träffa henne i fängelset. Han fick då veta att dottern var åtalad för att ha förhindrat en rättegångsprocess.

Mahfuda svimmade flera gånger i fängelset. Hon lider av en huvudskada och sjukdom men förvägrades medicin. En advokat bad att hon skulle bli tillfälligt frigiven men detta avslogs. I stället är hon nu 27 november dömd till 6 månaders fängelse.

Mahfuda, som har tre barn, har blivit slagen, filmats och gripits av polis vid flera fredliga manifestationer mot den marockanska ockupationen.

Text: Lena Thunberg