Provborrning efter olja

Västsaharier i ockuperat område protesterar mot Kosmos planerade provborrning.

Ur Västsahara nr 4 2014:

I november 2014 ska oljefartygsriggen Atwood Achiever anlända till västsahariska vatten utanför staden Boujdour. Det är det amerikanska oljebolaget Kosmos Energy som har hyrt fartygsriggen på tre år till den enorma kostnaden av en halv miljon dollar per dag.

Planen är att provborrningar på cirka 2000 meter ner i havsbotten ska börja så snart som möjligt och troligen i början av 2015.

Oljebolaget Kosmos Energy har i samarbete med det skotska oljebolaget Cairn Energy fått licens av den marockanska ockupationsmaktens statliga oljebolag ONHYM att undersöka, provborra och borra i ett så kallat block utanför Västsaharas kust.

ONHYM har under 2000-talet tecknat avtal med flera utländska oljebolag, som gjort seismiska och andra undersökningar av havsbotten. Det är dock första gången som ett oljebolag är så nära att börja provborra.

Atwood Atchiever ägs av Atwood Oceanics med huvudkontor i Houston, Texas och är ett fartyg stort som två fotbollsplaner med en oljeborr ombord och helikopterplatta. Det är byggt i Sydkorea och startade sin långa transportresa därifrån i september.

– Att börja provborra efter olja, går över gränsen, säger folkrättsexperten Pål Wrange och hänvisar till FN:s dåvarande rättschef Hans Corells rättsutlåtande från 2002 om att undersökning och utvinning i detta icke-självstyrande område utan tillstånd från det västsahariska folket och utan att det gynnar dem är emot internationell lag.

En talesperson för Kosmos Energy säger i ett BBC-inslag 31 oktober (Morocco´s offshore oil dispute) att man inte ser några problem med att skriva avtal med partnern Marocko om vattnen utanför Västsahara, att protesterna är en inrikespolitisk fråga, samt att man har konfererat med ”lokalbefolkning” på plats.

Det västsahariska folkets erkända representant Polisario Front fördömer stölden av råvaror från den ockuperade delen av Västsahara inklusive letande efter och utvinning av olja.

I ett öppet brev till Kosmos Energy skriver ett antal representanter för civila västsahariska organisationer i Västsahara (förbjudna av Marocko) bland annat:

”Vi vill inte att Kosmos Energy eller Cairn Energy eller något annat företag ska borra efter olja i vårt land, innan vi har fått möjlighet att utöva vår rätt till självbestämmande.

Vi är inte intresserade av de sociala projekt som ni lovar; skolor eller kurser i engelska. Vi vill bo i ett land som styrs av en regering som vi själva har valt och som respekterar våra mänskliga rättigheter och vår kultur.

Ert arbete gynnar bara dem som underminerar våra rättigheter; Marockos kung, den marockanska regeringen i Rabat och de marockanska bosättarna i vårt hemland.”

Samtidigt som Atwood Achiever närmar sig Västsaharas kust pågår stora protester på Kanarieöarna mot det spanska oljebolaget Repsols planer på att borra efter olja i vattnen mellan öarna Fuerteventura och Lanzarote och den västsahariska kusten.

Många spanjorer på Kanarieöarna är kritiska mot dessa planer. Kanarieöarnas största inkomstkälla är turismen och man fruktar att ett eventuellt oljeutsläpp och förfulande oljeborrtorn ska minska turismen.

Lena Thunberg