Rädda min son!

2021 vädjade Mohamed Lamines mor för sin son.

– Röda Korset, internationella organisationer, rädda livet på min son! säger denna förtvivlade mamma.

Mohamed Lamine Haddi, 40 år, är en av de 19 Gdeim Izik-fångar som dömts till 25 års fängelse eller mer för att de organiserade ett fredligt protestläger utanför den ockuperade huvudstaden El Aaiùn 2010. De dömdes efter uttalande de gjort under tortyr. Flera humanitära organisationer har krävt att dessa västsahariska politiska fångar ska släppas fria.

Skribenten Mohamed Lamine Haddi sitter i fängelset i Tiflet i norra Marocko, mer än 100 mil från El Aaiún där hans familj bor. Han har varit i isolerad i 3 år och får ingen medicinsk behandling för de sjukdomar och skador han har efter bland annat tortyr. I december 2020 stormade fångvaktare och fängelseledning in i hans cell och beslagtog alla hans personliga tillhörigheter.

I protest mot dessa förhållanden och med krav på att bli förflyttad närmare sitt hem startade Mohamed Lamine Haddi en hungerstrejk den 12 januari.

39 dagar senare skickar hans mamma och många organisationer detta meddelande till omvärlden.

Källa: Por un Sahara libre

Lena Thunberg

Amerikanska Democracy Now! publicerade denna artikel 3 mars om Mohamed Lamine Haddis mamma som rest över 100 mil för att få träffa sin son . död eller levande – men nekades.