Right Livelihood fördömer hatkampanj mot Aminatou Haidar

Marockansk media har startat en hatkampanj mot Aminatou Haidar som tillsammans med andra västsaharier i september startat en ny organisation ISACOM med krav på frihet och självständighet för det västsahariska folket.

Detta skriver Right Livelihood Foundation på sin hemsida 30 september och fördömer hatkampanjen.

Marockansk media påstår också att Right Livelihood Foundation utsatts för påtryckningar att ta ifrån Aminatou Haidar 2019 års Right Livelihood Award (det s.k. Alternativa Nobelpriset). I andra artiklar påstås att det öppna brevet till FN:s generalsekreterare om situationen när det gäller bristen på mänskliga rättigheter i den ockuperade delen av Västsahara och som undertecknats av 22 pristagare till Right Livelihood-priset i själva verket är en manipulation från Aminatou Haidar, som skulle ha övertygat Right Livelihood Foundation ”att tjäna Polisario Front”.

Right Livelihood Foundation tillbakavisar bestämt dessa anklagelser samt informationen om att man blivit uppmanad att frånta Aminatou Haidar Right Livelihood-priset.

29 september öppnade Marockos åklagarmyndighet i El Aaiún en förundersökning mot ISACOM med utgångspunkt från att den skulle utgöra ett ”hot mot den nationella integriteten.”

Right Livelihood Foundation kräver nu att hatkampanjen och förföljelsen av Aminatou Haidar stoppas och förklarar att de står helt bakom Aminatou Haidars fredliga kamp för självbestämmande och rättigheter för det västsahariska folket.

– Vi fördömer starkt beslutet att öppna en rättslig process mot medlemmar i en ny organisation. Det är ett brott mot deras yttrandefrihet och rätt att organisera sig. Vi står bakom Aminatou Haidar och hennes västsahariska aktivistvänner i deras kamp för självbestämmande och respekten för människors fundamentala rättigheter, säger Ole von Uexkull.

Text och bild: Lena Thunberg