Salah sprang för freden

Västsahariern Salah Amaidan var inbjuden av Proletären FF att springa Fredsloppet i Göteborg 21 september. Han kom och han sprang sin sträcka 10 km, även om den 38-åriga kroppen numera är påverkad av skador.

Salah Amaidan är född i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. Redan som barn upptäcktes vilken löpartalang han var och han plockades upp i Marockos landslag som 13-åring och fick flytta till Rabat, långt från familj, vänner och västsaharisk kultur. Han är den enda västsaharier som varit med i det marockanska landslaget.

2003 fattade han ett avgörande beslut under en tävling i Frankrike med det marockanska landslaget: Som säker segrare i tävlingen drog han upp Västsaharas flagga ur fickan och sprang i mål med den.

Därmed var hans liv i marockanska landslaget slut, men han hade fått löfte av en fransk klubb att de skulle anställa honom.

Så blev det. Han fick uppehållstillstånd i Frankrike och sprang 20 – 30 tävlingar per år. Numera tävlar han inte längre för klubben utan arbetar som tränare, men om någon organisation i världen bjuder in honom springer han för Västsaharas sak.

”Straffet” från Marocko blev hårt. Salah har inte kunnat resa till ockuperade Västsahara för att återse sin familj. Inte ens när pappan var svårt sjuk och sedan dog fick han inresetillstånd.

På ett möte arrangerat av Göteborgs Afrikagrupp och Proletären FF dagarna före Fredsloppet sa Salah Amaidan bland annat:

– Det var diskrimineringen som drev mig att springa med flaggan i Frankrike. Det var ingen som sa till mig att göra det.

Efter den händelsen straffades familj och vänner; misshandel, förlorade jobb.

– Det är många som lider i Västsahara. Vi vill ha ett fritt Västsahara, vi älskar friheten. Marocko försöker assimilera oss. De vill att vi ska bli marockaner.

– Jag springer inte för mig själv! Jag springer för mitt land!

Mer information om Salah Amaidan finns bland annat i denna intervju av Martin Holmquist Fria Tidningar 2015.

Text och foto: Lena Thunberg