Sanna och Benjamin cyklar för Västsahara

Sanna och Benjamin startar sin resa i Göteborg 2022.

Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa från Göteborg cyklar genom halva världen för att väcka uppmärksamhet kring Västsaharafrågan. Efter att ha vilat upp sig hemma i Sverige över jul efter en lite omskakande cykeltur i Indonesien, har de nu gett sig av till Italien för att därifrån fortsätta genom Schweiz, Frankrike, Spanien, Portugal och slutligen till de västsaharariska flyktinglägren.

SVT Väst har uppmärksammat Västsahara i flera inslag 27 februari. Ett av dem handlar om Benjamins och Sannas cykelfärd genom världen.

Se klippet här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/goteborgspar-cyklar-for-att-uppmarksamma-konflikten-i-vastsahara

 

Den som vill ha kontakt med Sanna och Benjamin kan kontakta dem på solidarityrising@gmail.com

Den här berättelsen skrev de i december:

Sedan maj 2022 har vi cyklat genom 18 länder där vi gjort ett hundratal föreläsningar på universitet, civilsamhällsforum, mött lokala organisationer och parlamentariker samt genomfört ett femtiotal mediaintervjuer på nationell och lokal nivå.

Förra veckan befann vi oss i Indonesien och fick beskedet att flera personer fått sitt hus genomsökt av indonesisk säkerhetspolis som letade efter oss, två svenska människorättsaktivister. Vi blev inte kontaktade av någon från polisen ​​trots att vi inte har något att dölja. Istället fortsatte vi få nyheter om att polisen sökte oss på flera platser och i samband med detta fick vi också vår visumansökan indragen och ombads lämna landet.

Vi har aldrig haft något att dölja. Vi har cyklat i över ett och ett halvt år från Sverige genom 18 länder och i över en månad genom Bali och Java för att väcka uppmärksamhet om Västsahara, Afrikas sista koloni. Västsahara har varit ockuperat av Marocko sedan 1975 och ursprungsbefolkningen, västsaharierna, utsätts dagligen för godtyckliga arresteringar, tortyr, försvinnanden och diskriminering. Inga journalister eller människorättsorganisationer är tillåtna i landet och Marocko utövar påtryckningar mot alla som försöker synliggöra situationen.

Vi tror att den marockanska regeringen pressat Indonesiens säkerhetsstyrkor att stoppa oss från att göra vår kampanj och avslöja deras ockupation av Västsahara. På bara några veckor har vi lyckats göra över femton offentliga evenemang och universitetsföreläsningar samt mer än trettio mediaintervjuer om Västsahara i Indonesien och vi vet att detta skrämmer marockanerna som inte vill att deras människorättskränkningar ska avslöjas.

Oavsett hot och förföljelse kommer vi fortsätta cykla och kampanja genom ytterligare länder hela vägen genom Italien, Schweiz, Frankrike, Andorra, Spanien, Portugal och Algeriet fram till de västsahariska flyktinglägren dit vi anländer vintern 2024. Men för att kunna genomföra en effektiv kampanj behöver vi allmänhetens hjälp. Under vår flykt från Indonesien gick Benjamins cykel sönder.

Sanna Ghotbi