Sätt press på stormakterna i FN:s säkerhetsråd!

Generalmajor Kurt Mosgaard f.d chef för MINURSO.

 Den danske, numera pensionerade, generalmajoren Kurt Mosgaard var chef för MINURSO-styrkan i Västsahara 2005-2007. Då blev det räfs och rättarting. Han såg till att Marockos flagga, som vajade på MINURSO:s byggnad i El Aaiún sedan 1991, halades och ersattes av FN-flaggan. För det höll han på att förlora jobbet – på grund av Marockos protester. Kurt Mosgaard såg också till att MINURSO-soldater, som varken kunde tala engelska eller köra bil, skickades hem. Han satte också stopp för golfspelande med marockanska soldater: ”Då får ni också spela golf med Polisarios soldater!”

Tidskriften Västsahara bad Kurt Mosgaard om en kommentar kring händelseutvecklingen i Västsahara. Här kommer den:

”Frustrationen bland västsaharierna har stigit under många år på grund av att ingen lösning skett genom FN:s förhandlingsspår. I flyktinglägren i Algeriet och i den ockuperade delen av Västsahara har de unga fått nog av att vänta utan någon fredlig lösning i sikte. Man märker att konflikten har glömts bort och att bland andra EU och Frankrike och den tidigare kolonialmakten Spanien säljer ut västsahariernas grundläggande mänskliga rättigheter och naturresurser.

I FN:s säkerhetsråd blockerar Frankrike lösningar på grund av dess nära band med Marocko. Den senaste resolutionen från Säkerhetsrådet, där mandatet för FN:s fredsbevarande styrka MINURSO förnyas, var i stort sett en kopia av tidigare resolutioner. Den lämnade inget hopp om den folkomröstning om områdets ställning, som är den lösning, som FN:s stadgar och internationella regler föreskriver för en tidigare koloni.

Kriget har nu startat igen. Det är inte oväntat, det var bara en tidsfråga. Kriget kommer att innebära döda och sårade bland krigets två parter – Marocko och Polisario. Förra gången varade kriget i 16 år. Det finns också en risk, att kriget kan sprida sig till grannländerna Mauretanien och Algeriet, så att Nordafrika åter får uppleva ett allomfattande krig. Det kommer att stoppa den sociala och ekonomiska utvecklingen i regionen och kunna medföra stora flykting- och emigrantströmmar mot bland annat Europa.

Kriget kommer inte att ha några vinnare, bara förlorare. Lösningen ska man hitta vid förhandlingsbordet med internationell rätt som styrande princip.

Säkerhetsrådets permanenta medlemmar måste åsidosätta kortsiktiga, nationella intressen framför en långsiktig lösning baserad på god moral och etik. Danmark får inte längre gömma sig under att man bara backar upp FN och EU.

Å andra sidan bör vi erkänna, att stormakterna i Säkerhetsrådet måste pressas, så att västsaharierna kan få möjlighet att själva bestämma: självständighet eller att bli en del av Marocko. Vi skulle förvänta oss detsamma, om vi hamnade i samma situation – precis som Sydjylland för 100 år sedan.”

Kurt Mosgaard, tidigare chef för MINURSO-styrkan

(Översättning från danska: Lena Thunberg)