Spanien byter fot – stöder autonomiförslaget

Marockos autonomiplan för Västsahara är ”seriös, realistisk och trovärdig” skrev Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez i ett brev till Marockos kung Mohammed VI i mars.

Autonomiplanen innebär att Västsahara skulle bli en del av Marocko men med vissa rättigheter.

Detta oväntade och plötsliga beslut ledde till skarp kritik från bland andra koalitionspartiet Podemos. Beslutet innebär att Spanien lämnar sin tidigare linje; att stödja FN-spåret: Västsaharierna har rätt till självbestämmande och självständighet.

I samma veva röstade dessutom det spanska parlamentet för att folkomröstningen om Västsaharas självständighet ska äga rum.

Polisario, som menar att det spanska beslutet är ett allvarligt misstag, bröt sina diplomatiska förbindelser med Spanien 10 april.

Algeriet hade redan tidigare kallat hem sin ambassadör från Spanien. Algeriet är en gasexportör till både Spanien och Italien.

Marocko däremot skickade tillbaka sin ambassadör, som kallats hem året tidigare – för att Polisarios ledare Brahim Ghali tillbringade några dagar på ett spanskt sjukhus.

Detta politiska spel har sin grund i bland annat att EU inte vill ha in migranter över Gibraltar sund. Därför kompenserar EU Marocko på olika sätt för att Marocko ska stoppa migranterna att ta sig över sundet eller till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Marocko har flera gånger släppt in tusentals afrikanska migranter över gränsen till Spanien för att försöka pressa EU och Spanien till olika eftergifter.