Sultana: 480 dagar i husarrest

Sultana Khaya 13 maj 2021.

– Jag vill inte ha möbler, jag vill ha självständighet för mitt land!

Sultana Khaya har just berättat om sin situation i ockuperade Västsahara via en inspelning till ett digitalt möte ”Kvinnor i kampen för självständighet” som organiserades av ”Riksdagens nätverk för Västsahara” i samarbete med Emmaus Stockholm idag 15 mars.

I 17 månader har västsahariskan Sultana Khaya suttit inspärrad med sin syster och sin 85-åriga mamma i familjens hus i staden Boujdour i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara.

I ett år har elen varit avstängd.

– Men nu har den kommit tillbaka, säkert tack vara påtryckningar utifrån, säger Sultana.

Alla tre kvinnorna har misshandlats, förgiftats och utsatts för övergrepp av marockansk myndighetspersonal, som har brutit sig in i deras hem, genomsökt det och slagit sönder inredningen.

Sultana och hennes syster får inte lämna hemmet. Bara den åldriga mamman får gå ut och köpa mat. När hon återvänder riskerar hon hela tiden att få sina västsahariska kläder närgånget genomsökta.

Sultana har inte åtalats för något brott. Det som upprör den marockanska ockupationsmakten är att hon sedan mer än 15 år tillbaka fredligt demonstrerar mot Marockos ockupation av Västsahara.

Sultana gör det genom att gå ut på gatorna och ropa slagord: ”Frihet för Västsahara!” Nu kan hon inte längre gå ut på gatorna. Därför går hon upp på taket till sitt hus och viftar med Västsaharas flagga. Marockansk polis, som bröt sig in kvinnornas hus, försökte till och med spika igen dörren upp till taket.

– Varför reagerar inte omvärlden? En 85-årig mamma får se sina vuxna döttrar våldtagna inför sina ögon! säger Jadia Ali och Najla Mohamed från de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

Samtidigt vet de svaret: Inga oberoende internationella organisationer får inresetillstånd av Marocko till ockuperade Västsahara.

Och samtidigt är Minurso, på plats i området, den enda FN-styrka som saknar MR-mandat. Det betyder att västsaharier göre sig icke besvär att kontakta FN-soldaterna. Det är inte deras uppgift att lyssna och rapportera.

– Jag vet ingenting om framtiden. Kanske hamnar jag i ett nytt fängelse, säger Sultana först lite trött men avslutar sedan med:

– Men vi är starka! Vi är mycket starka.

Riksdagsledamötena Lotta Johnsson Fornarve (V) och Elin Gustafsson (S) från Riksdagens nätverk för Västsahara har båda besökt flyktinglägren. 1 april debatterar Lotta Johnsson Fornarve övergreppen mot de västsahariska människorättsaktivisterna med utrikesminister Ann Linde i riksdagen. ”Kalla upp Marockos ambassadör” kräver hon med hänvisning till Sultana Khayas fall.

Läs också: Marockansk polis slog ut mitt ena öga

Lena Thunberg