Sultana Khaya till Las Palmas för vård

Sultana Khaya 13 maj 2021.

Sultana Khaya, symbolen för det västsahariska motståndet mot Marockos ockupation, anlände till Las Palmas på Kanarieöarna den 2 juni. Cirka 100 personer väntade på flygplatsen för att hylla henne. Där fanns också Kanarieöarnas borgmästare Carmelo Ramirez, Polisario Fronts representant på Kanarieöarna Hamdi Mansour och människorättsjuristen Inez Miranda.

Sultana kom till Kanarieöarna av medicinska skäl. Med tårar i ögonen och med den västsahariska flaggan i handen, sa Sultana Khaya bland annat:

– Jag är helt förstörd och sjuk. Jag mår mycket dåligt precis som min familj.

Sultana har i åratal påtalat västsahariernas legitima rätt till självbestämmande och självständighet, men det var i samband med att eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front bröts och kriget var ett faktum igen efter 30 år, som de marockanska förföljelserna mot Sultana Khaya eskalerade.

I ett och ett halvt år har Sultana Khaya, hennes syster och mamma varit instängda i sitt hem i den ockuperade västsahariska staden Boujdour. Systrarna har inte fått lämna huset och inte heller ta emot besök, men Sultana har gått upp på taket på familjens hus, viftat med Västsaharas flagga och ropat slagord mot Marockos ockupation.

Marockanska säkerhetsagenter har stormat huset och förgripit sig på systrarna inför ögonen på den 85-åriga mamman, som också blivit slagen. Vid ett tillfälle tvångsinjicerades alla tre kvinnorna med en okänd substans.

Agenter har tagit sig in i huset vid andra tillfällen, spikat igen dörren till taket, förstört utrustning och stulit mobiler bland annat.

Amnesty International har fördömt de marockanska myndigheternas övergrepp och bland annat påpekat att det inte ens finns någon formell anklagelse mot Sultana Khaya.

Tre amerikanska aktivister lyckades ta sig in i Sultanas hem i mars för att skydda kvinnorna från fler övergrepp och bröt därmed tillfälligt blockaden. Vänner och bekanta tog sig då också in i huset för att fira, men flera av dem har därefter hotats av marockanska myndigheter.

Två amerikanska medborgare från Human Rights Active Centre som följde med Sultana Khaya till Las Palmas ställde tre krav på de marockanska myndigheterna: Att våldet mot de tre kvinnorna i sitt eget hem ska upphöra, att kvinnorna inte ska stängas in samt att observatörer ska tillåtas komma.

Lena Thunberg