Sveket: Inget svenskt erkännande av Västsahara!

Flyktinglägren

Enligt SVT 14 januari ska utrikesminister Margot Wallström i nästa vecka tillkännage att Sverige inte kommer att erkänna Västsahara. Det sker i så fall i samband med ett besök av Marockos talman.

En plats i säkerhetsrådet där Sverige kan behöva stöd från Arabvärlden och därmed från Marocko, ökad handel med Marocko, marockansk vrede, en utredning om konsekvenserna av ett erkännande anses vara anledning till att Sverige backar från det tidigare socialdemokratiska beslutet om erkännande enligt SVT.

I en intervju i Aktuellt samma dag säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare och Västsaharakännare:

– Det är väldigt sorgligt att Sverige böjer sig för påtryckningar från Marocko som ockuperar Västsahara. Det är ett löftesbrott. Det finns ett vallöfte om erkännande, man bryter mot ett riksdagsbeslut bara för att bli invald i säkerhetsrådet i stället för att vara en röst för folkrätten och för avkolonisering och framför allt sviker Sverige västsaharierna.

– Hyckleri, säger Liberalernas ordförande Jan Björklund. Regeringen erkände Palestina men inte Västsahara. Nu gör man allt för att få en plats FN:s säkerhetsråd.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kallor-inget-erkannande-av-vastsahara