Svensk babyutrustning till flyktinglägren

Församlingsmedlemmar i Västerås stift syr och stickar babyutrustningen. Foto: Brödet och Fiskarna

Solidaritetssorganisationen Brödet och Fiskarna stödjer Västsahara genom sina tre second hand-butiker i Västerås, Enköping och Köping.

Tillsammans med Praktisk Solidaritet och Västerås stift förmedlar de babykit till sjukhusen i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

”Produktionen” av kiten sköts av 42 församlingsgrupper i Västerås stift som stickar koftor och filtar och samlar in barnkläder, leksaker och tvålar.

Insamling, pressning och frakt står Brödet och Fiskarna för. De fyller även ut med vinterkläder som kan vara bra under kalla nätter i öknen. Praktisk Solidaritet samordnar arbetet.

Brödet och Fiskarna skickar cirka 3 000 babykit per år. Syftet är att uppmuntra mödrarna att besöka sjukhus och göra sina kontroller för att säkerställa att de är i god hälsa för att genomgå födseln. Hälsodata visar att 45 procent kvinnor och 39 procent barn (6-59 månader) har anemi så det är viktigt att de får rätt vård innan, under och efter förlossningen.

Att handla begagnat i någon av Brödet och Fiskarnas butiker och lämna in saker man själv inte använder längre till dem, är ett bra sätt att bidra till Västsaharas självständighet samtidigt som man bidrar till en hållbar värld.

Läs mer om Brödet och Fiskarna här.

Jonatan Sundblad