Västsahara – en vit fläck på kartan

Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser och Nazha El Khalidi på MR-dagarna 2019. Foto: Charlotte Wester

– Bryt mediablockaden om Västsahara! sa Nazha El Khalidi, västsaharisk frilansaktivist.

– Marocko måste öppna Västsahara för journalister, sa Erik Halkjaer, Reportrar utan gränsers ordförande.

– Vi måste vara modiga och stå upp för det som är rätt. EU måste agera! sa Anna Stenvinkel, Forum Syds generalsekreterare.

– Den där uppmaningen att vara modig gäller ju inte dig Nazha. Du är ju redan så modig, sa Frida Dunger Johnsson, Emmaus Stockholms verksamhetsledare och moderator för ett seminarium under MR-dagarna i Linköping 14-16 november.

Marocko ligger på plats 135 av 180 när det gäller pressfrihetsindex, berättade Erik Halkjaer.

Det land som är sämst är Turkmenistan. De nordiska länderna ligger i topp: Norge etta, Finland tvåa och Sverige trea.

Västsahariska journalister som försöker rapportera om situationen i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara riskerar att gripas, misshandlas, torteras och fängslas.

En av dem som upplevt detta inpå kroppen är Nazha El Khalid:

– Vi är fullständigt isolerade, i total blockad. Sedan den marockanska ockupationen började 1975 kommer ingen information ut. Människor har suttit i hemliga fängelser i 20 år!

Själv fängslades hon 2018 för att hon i fyra minuter filmat en liten protestmanifestation mot Marockos ockupation med sin mobiltelefon och lagt ut detta på facebook. Rättegången mot henne sköts upp flera gånger, troligen på grund av att hennes fall uppmärksammats utomlands. Hon åtalades för att ha påstått att hon hade ett yrke som hon saknade legitimation för – journalist – och riskerade två års fängelse. I somras 2019 föll domen; böter motsvarande cirka 4000 kronor.

Flera medlemmar i mediekollektivet Equipe Media har dömts till långa fängelsestraff för att de i hemlighet och från tak filmar och fotograferar polisövergrepp mot civilbefolkningen. Dessa dokument försöker de sedan sprida vidare ut i världen.

– Det internationella samfundet struntar i oss! Vi får inget stöd! De unga håller på att förlora allt hopp, sa Nazha.

Även utländska journalister är i princip portförbjudna till Västsahara av de marockanska myndigheterna.

Erik Halkjaer berättade att den unika och första rapporten om Västsahara som Reportrar utan gränsers spanska avdelning sammanställt 2019 därför bygger på protokoll och vittnesmål från fängslade och dömda västsaharier.

”Vi journalister är under ständig attack och vi får dödshot” säger bland andra Batal i rapporten.

Yttrandefriheten i Västsahara är alltså obefintlig.

– Detta måste fram i ljuset. Hela frågan måste upp på dagordningen på ett nytt sätt. EU måste påverkas. En ny politik behövs!  Mediekollektivet Equipe Medias journalister måste vi stödja! menade Erik Halkjaer som själv besökte de befriade delarna av Västsahara för 15 år sedan.

– Frustrationen ökar bland de västsahariska ungdomarna. Det är en stor utmaning för Polisario, som måste försöka hitta ett nytt sätt att beskriva situationen i Västsahara – som Equipe Media gör.

– Det är också absurt att omvärlden ger med den ena handen men tar med den andra. Västsaharisk fisk fiskas upp av EU och sedan går bistånd till flyktinglägren. Det vore bättre att ge fisken direkt till invånarna! Vi ser inte den stora bilden! sa Erik Halkjaer.

Läs Reportrar utan gränsers rapport på engelska här.

Text: Lena Thunberg