Västsahara firade sin 45-årsdag 27/2

27 februari 2021 firade västsaharierna att SADR fyllde 45 år. Foto: Saharawi Voice

– Det västsahariska folket kommer att fortsätta kampen för rättvisa och mot den marockanska ockupationen tills Västsahara är befriat, sa Brahim Ghali, Västsaharas president och Polisario Fronts generalsekreterare i ett tal lördagen 27 februari i flyktinglägret Auserd, på 45-årsdagen av att den västsahariska staten SADR utropades 1976, dagen efter att Spanien lämnade sin koloni Spanska Sahara. Representanter från organisationer och civilsamhället deltog i firandet.

– Det var en fantastisk dag. Tusentals människor var där och firade. I paraderna gick gamla och unga i traditionella kläder. En grupp unga män från militärskolan hade tagit sin examen samma dag. De deltog också i paraden och firandet. På kvällen var det traditionella danser och mat, berättar Sidi Khaya, en ung västsaharier som studerar språk i Alger, men som var på besök i flyktinglägren hos sin familj.

Det lågintensiva kriget fortsätter. Det startade 14 november 2020 efter att Marocko bröt mot eldupphöravtalet och Polisario förklarat att eldupphöravtalet därför inte längre gäller.

– Vad säger folk om kriget som pågår?

– ”Fortsätt kriget tills vi får vår självständighet”, säger både unga och gamla! svarar Sidi.

Lena Thunberg