Västsaharaexpert – gästprofessor i Göteborg under våren

Stephen Zunes, amerikansk gästprofessor vid Göteborgs universitet våren 2024.

 -Imorgon ska jag åka skidor, berättar Stephen Zunes från San Francisco, som anlänt till det för ovanlighetens skull snöiga Göteborg fyra dagar tidigare i januari.

Stephen Zunes är statsvetare, professor i Politics vid University of San Francisco. Under våren är han gästprofessor vid Göteborgs universitet, samhällsvetenskapliga fakulteten. Det är stiftelsen Torgny Segerstedts minnesfond som utsett honom till årets gästprofessor.

Amerikanen Zunes specialområden är amerikansk utrikespolitik, internationella relationer, mänskliga rättigheter, konfliktlösning, icke-våld och civilsamhällets betydelse. Några av hans forskningsområden i världen är Mellanöstern och Nordafrika.

Hans fokus har varit Palestina och Västsahara, två ockupationer som pågår.

-Jag är emot alla ockupationer, säger Stephen Zunes.

– Efter Andra världskriget var det rättssystemet, rätten till självbestämmande och inte till expansion som gällde, men nu är det USA som blundar för brott mot internationell rätt, fast man säger något annat. Hur kommer det att bli? Rätt till självbestämmande eller rätt att erövra?

Stephen Zunes är inte bara en flitig forskare utan också en aktiv skribent, föreläsare och deltagare i radio, tv och andra media.

2021 kom en ny upplaga av hans och Jacob Mundys bok: Western Sahara: War, Nationalism and Conflict  Irresolution.

Under sina 6 månader i Sverige kommer han att skriva den bok om Palestina som han påbörjat samt fortsätta sin forskning om civilsamhällets roll i lösningen av världskonflikter.

Han kommer att hålla föreläsningar och handleda studenter.

Intresset för globala frågor kom tidigt, berättar Stephen Zunes. Redan som litet barn studerade han världskartan med stort intresse och som 7-åring kritiserade han president Lyndon Johnsons Vietnamkrig.

Och vad förväntar han sig då av vistelsen i Sverige?

Han tittar uppskattande på pappan som skjuter barnvagnen framför sig på den snömoddiga trottoaren. En ovanlig syn i USA med en annorlunda syn på vikten av en hållbar familjepolitik.

. Det ska bli skönt att få bo ett tag i ett skandinaviskt välfärdsland med fungerande kollektivtrafik, utbildningssystem och sjukvård och utan hemlösa som sover på gatorna, säger Stephen Zunes, som ändå är medveten om att det finns problem i Sverige.

 

Om Stephen Zunes:

https://www.usfca.edu/faculty/stephen-zunes

Om gästprofessuren:

https://www.gu.se/nyheter/amerikansk-forskare-inom-manskliga-rattigheter-och-usas-utrikespolitik-tilldelas-segerstedts-gastprofessur

Om USAs politik i Västsahara (Stephen Zunes):

https://fpif.org/bidens-dangerous-refusal-to-reverse-trumps-western-sahara-policy/

 

Text och foto: Lena Thunberg