Västsaharas vita guld

Fosfatgruvan Bou Craa i ockuperade Västsahara.

23 fartyg fulla med fosfat lämnade Marocko-ockuperade Västsahara under 2022. Den sammanlagda mängden var 1,23 miljoner ton.

Marocko, som också har egna fyndigheter av fosfat, är den största fosfatexportören i världen.

Marockos exploatering och försäljning av västsaharisk fosfat är illegal. Västsahara tillhör inte Marocko. Det är fosfatförsäljningen som är Marockos största vinstkälla från ockupationen av Västsahara.

Vinsten från försäljningen av Västsaharas vita guld hamna rakt ner i marockanska fickor. Den sammanlagda försäljningsvinsten beräknades till 655,5 miljoner dollar enligt den årliga rapporten från Western Sahara Resource Watch.

På grund av bland annat kriget i Ukraina har priset på fosfat stigit kraftigt under 2022.

Fosfat används främst till framställning av konstgödsel.

Fosfaten i Västsahara kommer från gruvan Bou Craa, som byggdes av den spanska kolonialmakten på 60-talet. Råfosfaten transporteras på ett transportband från gruvan inne i landet till hamnen nära den västsahariska huvudstaden El Aaiún, varifrån fosfaten skeppas ut. Transportbandet, som är cirka 9 mil långt, är det längsta i världen.

Nu färdigställer Marocko en ny hamn och fabriker för att framställa processad fosfat för export nära den nuvarande hamnen för råfosfat på ockuperad mark.

Se årets rapport och tidigare rapporter från Western Sahara Resoure Watch här.