Västsaharisk multikonstnär från öknen på plats i Stockholm

Mohamed Sleiman Labat, västsaharisk multikonstnar

Supermarket – Stockholm Independent Art Fair 2024 äger rum 25 -28 april i Skärholmen. I år deltar den västsahariske multikonstnären Mohamed Sleiman Labat.

Han är född i och har växt upp i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Han kombinerar hållbarhet, miljö- klimat- och livsförändring i sin konst, där han skildrar västsahariernas nuvarande och tidigare liv, konsten att leva och vara –  då och nu. Från ett fritt nomadliv lever västsaharierna numera ett stationärt liv som beroende flyktingar – på grund av kolonialism och ockupation.

Mohamed Sleiman har en studio i lägren, Art Motif. Den har han byggt av återanvänt, förstört material efter den stora stormen 2015 som ödelade stora delar av ökenlägren. Här samlar Mohamed ungdomar som får utveckla sin kreativitet på olika sätt, till exempel genom att hålla liv i berättandet eller att skapa en trädgårdsodling i det tuffa ökenklimatet.

Tältet har alltid varit medelpunkten i västsahariernas liv. Här samlas man, äter, samtalar och lever. En sådan upplevelse försöker Mohamed ge besökarna på Stockholm Art Fair. Man sitter ner, äter något och talar med varandra,

Mohamed Sleiman Labat är både filmare, författare och översättare förutom konstnär.

Han har gjort filmen PhosFATE tillsammans med den finske filmaren och forskaren Pekka NIskanen. Filmen handlar om Västsaharas fosfatfyndigheter, en rikedom som nu exploateras och säljs av ockupanten Marocko. Fosfaten omvandlas till gödsel som används i jordbruket och senare leder till övergödning och fisk- och växtdöd – i bland annat Östersjön. Fosfat ger både liv och död.

Filmen visades på Helsinki Biennal 2023 och även på Luleå Biennal 2024 och visas fortfarande på Luleå konsthall.