Västsahariska politiska fångar hungerstrejkar

Gdeim Izikfångarna under rättegången.

Två av de kvarvarande 19 västsahariska Gdeim Izik-fångarna, Hassan Dah och Elhoussien Boujamaa Zawi startade en hungerstrejk den 1 april i protest mot förhållandena i Kenitrafängelset i Marocko. De har berövats de mest grundläggande mänskliga rättigheter och utsatts för grym och förnedrande behandling och inte fått någon medicinsk vård. De kräver också att få bli överförda till ett fängelse närmare sina familjer.

Gdeim Izik-fångarna är en grupp på ursprungligen 25 unga västsahariska politiska aktivister, jurister, journalister och mänskliga rättighetsförsvarare som greps i samband med att protestlägret Gdeim Izik i ockuperade Västsahara stormades av marockansk polis 2010. Aktivisterna torterades och dömdes på grund av uttalanden de gjort under tortyren. De dömdes av en militärdomstol till 20 år eller livstids fängelse.

De har nu varit fängslade i drygt 11 år.

De två västsaharierna fortsätter sin hungerstrejk, meddelar anhöriga den 24 april. Deras hälsa försämras, ingen förbättring av deras dåliga förhållande i fängelset har skett, i stället har de skurits av från telefonkontakt med anhöriga under 10 dagar.

De två civila västsaharierna startade en varningshungerstrejk på 48 timmar 23-24 mars i protest mot fängelseledningens behandling av dem.

Denna nya hungerstrejk har ingen tidsbegränsning,

Läs mer om Gdeim Izik-fångarna här.