“Vi är eniga och vi fortsätter vår kamp!”

Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige. Foto: Mats Widebrant

-Vi har inte uppnått vårt främsta mål; frihet och självständighet, men vi har uppnått andra saker. Under dessa 50 år har vi behållit   vår enighet och vi fortsätter vår kamp.

– Vi har starka krafter emot oss, men vi fortsätter! säger Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige och Norge, i en intervju i maj, då Polisario Front fyller 50 år.

– SADR är ett litet land med begränsade resurser, vi lever i exil, men vi har ändå lyckats bygga en nation och har fungerande utbildning och sjukvård i flyktinglägren.

– Vi existerar! Vi finns och vi erkänns!

– Det är naturligtvis med blandade känslor som vi firar dessa 50 år. Här finns sorg men också glädje. Vi visar världen att vi är här och att vi fortsätter att försvara vår rätt till självständighet och frihet.

-Det finns hopp och vi måste vara kreativa, när det gäller att berätta för media om vår långa och rättvisa kamp.

-Kriget startade igen 2020 efter ett eldupphör sedan 1991. Vi är många i den generation som föddes i lägren under kriget. Nu har det startat igen. Det är naturligtvis annorlunda för de yngre som inte har upplevt krig tidigare.

-I höst kommer ännu en dom i EU-domstolen om fiskeavtalet mellan Marocko och EU, där västsahariska vatten helt illegalt ingår. Det finns gott hopp om att detta äntligen kan få ett stopp.

-Korruptionsskandalen i EU-parlamentet, där ledamöter och anställda tagit emot och levererat mutor, kommer att få effekt, när rättegången en dag startar.

-Och det finns solidaritet runt om i världen  – och i Sverige.

Lena Thunberg