“Vi behöver er!”

Senia Bachir, Polisarios nya representant i Sverige talade på Globala torget på Bokmässan i Göteborg 22 september.

– Stoppa investeringarna i och exporten från den Marocko-ockuperade delen av Västsahara! Uppmana er regering att pressa Marocko att respektera lagen!

Det sa Senia Bachir, Polisarios nya representant i Sverige, vid ett scenframträdande arrangerat av Björkå Frihet på Globala torget på Bokmässan i Göteborg 22 september.

Under rubriken ”Sydafrika, Ryssland – står Marocko på tur? Bojkotter och sanktioner, historiskt och idag” talade Senia Bachir om den snart 50-åriga marockanska ockupationen av stora delar av Västsahara och om EU:s tystnad.

Trots Marockos totala nonchalans mot internationell lag och ständiga övergrepp mot den västsahariska befolkningen i ockuperade Västsahara, går stora pengaflöden från EU till Marocko. I stället för sanktioner!

EU-företag berikar sig på den västsahariska fisken och fosfaten. Nu byggs också vind- och solenergi upp på ockuperad mark, vilket ger mer makt åt ockupanten.

EU har dessutom överklagat sin egen domstols dom att EU inte kan ha handelsavtal med Marocko  som innefattar västsahariska varor – eftersom Västsahara inte tillhör Marocko.

– Vi behöver samma uppmärksamhet som Ukraina! Det här är en illegal ockupation!

– Om en stor fisk tillåts äta en liten fisk, vad händer då med respekten för internationell lag? Det är ett kollektivt ansvar att upprätthålla denna respekt.

Lena Thunberg