Vi behöver internationellt skydd!

Fatimatou Dahwar misshandlades på El Aaiuns flygplats.

Marockanska poliser i uniform eller civila kläder väntade på flygplatsen i El Aaiun den 23 januari på den grupp västsaharier som deltagit i Polisarios 16:de kongress i flyktinglägren i Algeriet och som nu återvände till den ockuperade delen av Västsahara, där de är bosatta.

Poliserna misshandlade, trakasserade och kvarhöll västsaharierna i fem timmar på flygplatsen.

– Vi vädjar till det internationella samfundet att skydda oss. Våra liv är i fara, säger Fatimatou Dahwar.

– De kallade oss mikrober, hotade med att skjuta oss i våra hem eller fördriva oss. Men vi backar inte från våra krav, vår rätt till självständighet, även om de dödar oss, skadar oss eller berövar oss våra tillhörigheter. Vi vill att de lämnar vårt land. Vi kommer att fortsatta att delta i möten och symposier som handlar om vår sak.

En annan av de misshandlade västsaharierna är Mohammed Daddach som satt 24 år i marockanskt fängelse och släpptes 2001 efter internationella påtryckningar.

– Vi blev alla, män och kvinnor, slagna, förolämpade och förnedrade, berättar han i ett videoklipp av mediakollektivet Equipe Media.

– Poliserna rev sönder mina kläder, drog mig i håret, slog mig i ansiktet och på brösten, de svor och förolämpade och förnedrade mig, berättar Mariem Dembar i ännu ett videoklipp av Equipe Media.

– ”Det här är vårt svar på att du deltog i Polisarios kongress”, skrek de marockanska poliserna, berättar hon.

– Dagen efter var det årsdagen av hennes 26-årige bror Said Dembars död 2010. Någon förklaring till hans död har familjen aldrig fått och inte heller hans kropp.

– Vårt hus var omringat av poliser hela dagen igår, berättar Mariem Dembar.

Se videoklipp från Equipe Media här:

Fatimatou

Mariem

Daddach