Vi cyklar runt jorden för Västsahara

Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa startar sin cykling i Göteborg i maj 2022.

De två svenskarna Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa har nu cyklat 500 mil och passerat 14 länder under sju månader. De gör detta för att uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara. Cyklingen startade i maj i Göteborg. Nu är de i Turkiet men flyger hem för lite vila. Sedan bär det av till Indien, där cyklingen fortsätter. Krig och oroligheter sätter stopp för fortsatt färd från Turkiet. Under namnet Solidarity Rising kan man följa dem på facebook. Här är deras berättelse om resan hittills:

Den 15 maj i år började jag, Sanna Ghotbi, och Benjamin Ladraa, två svenska människorättsförsvarare, cykla ett varv runt jorden för att uppmärksamma ockupationen av Västsahara. Vi ska cykla 48 000 km genom 40 länder under mer än två år som ett sätt att bryta  igenom mediablockaden och synliggöra situationen både i flyktinglägren och det ockuperade området.

Vi har varit ute i sju månader och är i skrivande stund på väg in i etapp två av vår cykling som ska ta oss från Indien till Japan via Indonesien. Under dessa månader har vi organiserat ett femtiotal möten och event med politiker, människorättsorganisationer, media och skolor för att berätta om situationen i Västsahara. Vi har också mött en del lokalbefolkning i varje land vi passerat som nyfiket undrat vilken flagga vi burit. Nästan ingen av dem vi mött har vetat någonting om Västsahara, inte ens att det är ett land. Varje gång har människorna förbluffats av att det fortfarande finns kolonier i Afrika och att det finns ett folk som bor I flyktingläger i väntan på självständighet.

Innan vi begav oss ut på denna cykling, som ska ta oss längre än ekvatorn, gjorde vi en behovsanalys tillsammans med ett tjugotal västsahariska organisationer för att kartlägga vilket stöd de behöver. Det behövs uppmärksamhet från omvärlden, då många rapporter från ockupationen går osedda.

Vi får många frågor från allmänheten om varför vi gör det här, varför vi offrar så mycket av våra bekvämligheter och tryggheten där hemma för att tala om ett folk vi själva inte tillhör. Det är i dessa nyfikna stunder som vi öppnar deras ögon för en bortglömd ockupation och folket som faktiskt förtjänar deras uppmärksamhet.

Genom vår cykling har vi lyckats ta oss in i rum som aldrig tidigare hört talas om Västsahara. och vi har bara börjat. Under de kommande två åren kommer vi tala om alla fruktansvärda övergrepp som pågår under Marocko och dess allierades stöd men även de fantastiska initiativ som människor kan stötta. Vi samlar kameror till de västsaharier som så modigt filmar övergreppen och ofta får sin utrustning beslagtagen. Vi organiserar säkerhetsträning till de som övervakas av den marockanska regimen och vi kopplar ihop västsahariska aktivister med människorättsaktivister världen över för att bredda solidaritetsrörelsen. Vi spelar också in en dokumentär där vi med svårighet intervjuat västsaharier inne i det ockuperade området och även aktivister från andra ockuperade områden.

För att verkligen kunna göra skillnad behöver vi vara fler och därför välkomnar vi alla som har möjlighet att delta i kampanjen. Man kan följa oss på sociala medier via @solidarityrising där vi uppdaterar regelbundet om allt som görs. Där kan man också höra av sig om man vill hjälpa oss nå fler organisationer och media, vill cykla med oss eller har andra ideér som kan accelerera arbetet och nå fler med budskapet om Västsahara.

Sanna Ghotbi