Vi springer för Västsahara!

32 personer sprang eller gick ett Sahara Marathon i Göteborg 27 februari, de här fick medalj för att ha sprungit 47 km.

Söndagen 27 februari, Västsaharas födelsedag, sprang och gick 32 personer från Göteborgs Afrikagrupp 47 eller 4,7 km för ett fritt Västsahara. Oscar Isidorsson var en av de nio som sprang 47 km, lika många kilometer som åren Västsahara varit ockuperat av Marocko. Här är hans rapport:

Sahara Marathon hålls den sista veckan i februari varje år i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet för att uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara. Det har länge påpekats att ockupationen inte är legitim och att den bryter mot internationell rätt.

Göteborgs Afrikagrupp står i solidaritet med Västsahara och har under många år deltagit på plats i loppet som leder genom öknen mellan flyktinglägren. Men på grund av att konflikten blossade upp igen 2020 och att restriktioner i världen fortfarande gör det svårt att resa, har Afrikagrupperna i år i stället ordnat ett eget lopp hemma i Göteborg. För att uppmärksamma att landet nu varit ockuperat i 47 år, så bestämde sig aktivisterna för att springa 47 kilometer, samtidigt som loppet går av stapeln i flyktinglägren.

Det var verkligen en utmaning. Jag deltar för första gången i det här loppet. Det känns bra att göra något praktiskt för att hjälpa till att skapa uppmärksamhet för frågan och den tuffa situationen i flyktinglägren.

Det är extra roligt att det varit så stor uppslutning kring loppet och att många kamrater till oss på andra platser i världen också är ute och springer.

Utöver dem som deltar i loppet i Göteborg har solidaritetskämpar i Växjö, Uppsala, Stockholm, Malmö, Enköping, London, Johannesburg och Maputo också varit ute och sprungit för Västsahara.

Vi kommer fortsätta springa för att uppmärksamma Marockos ockupation till Västsahara är fritt, det är vår skyldighet som medmänniskor. Sahara libre!

Oscar Isidorsson