Amnesty: Brevkampanj för Mohamed Lamine Haddi!

Protestlägret Gdeim Izik 2010 där västsaharier fredligt krävde arbete, bostäder och slut på Marockos stöld av Västsaharas råvaror. Lägret stormades av marockansk polis, Hundratals västsaharier greps.

Amnesty International uppmanar i april till en blixtaktion för Mohamed Lamine Haddi.

Den västsahariske politiske fången Mohamed Lamine Haddi, som hungerstrejkade i 40 dagar med start i januari 2021, har åter förklarat att han tänker starta en ny hungerstrejk på grund av de förfärliga förhållanden som råder för honom i fängelset i Kenitra.  Den förra hungerstrejken avbröts på grund av att Mohamed tvångsmatades av fängelsepersonalen.

Under fyra dagar i mars i år, efter att Mohamed meddelat sitt nya beslut, överfölls han i sin cell av fängelsevakter och fick skägget tvångsklippt.

Sedan 2017 sitter han isolerad, utan medicinsk vård och utan kontakt med advokat och familj.

Mohamed Lamine Haddi är en av de 19 västsaharier som dömdes på uppgifter under tortyr till 20, 25 års eller livstids fängelse efter att marockanska styrkor stormat protestlägret Gdeim Izik 2010 i ockuperade Västsahara. De flesta av dessa västsaharier satt i ledningsgruppen för protestlägret och var kända människorättsförsvarare. Åtalet gällde mord på marockanska poliser, vilket samtliga nekar till.

Amnesty uppmanar nu till en brevkampanj riktad till Marockos regering. Se förslag på brev samt mer information här.

Läs i en tidigare artikel om Mohamed Lamine Haddis förra hungestrejk och om mamman som reste 100 mil för att få träffa sin son en sista gång – men nekades.