De västsahariska flyktinglägren stängda på grund av coronavirus

– Flyktinglägren är stängda för besökare tills vidare, resor mellan de olika wilayorna (delläger), till och från den algeriska staden Tindouf samt Mauretanien begränsas och skolorna har stängts. Människor uppmanas att sköta sin hygien som att tvätta händerna och att inte ta i hand.  Större samlingar som vid t.ex bröllop stoppas, berättar Polisarios nye representant i Sverige Hiba Abdalla.

– Det finns inga fall av coronavirus COVID-19 i flyktinglägren än men det finns fall i Mauretanien. Det västsahariska hälsoministeriet i flyktinglägren utbyter ständigt information med de algeriska myndigheterna, säger Hiba Abdalla.

Enligt spsrasd.info/news/en stängdes gränserna 19 mars.

11-13 mars ägde ett stort internationellt Forum för ungdomar med cirka 200 deltagare från hela världen rum i flyktinglägren. Fyra svenskar deltog. En av dem var Kajsa Vårsjö från Emmaus Stockholm.

– Vi åkte hem tidigare, men inte främst för coronaviruset utan för att de algeriska myndigheterna meddelade att flygplatsen i Alger skulle stängas.

– Ungdomsorganisationen Ujsario och Polisario var mycket måna om att vi skulle komma iväg i tid. De bokade om våra biljetter. Två representanter följde med oss i inrikesplanet från Tindouf till Alger för att försäkra sig om att vi kom med de internationella flighterna vidare.

– Vi hade precis kommit tillbaka från ett besök vid den Marocko-byggda ”muren” som delar Västsahara i två delar och skulle äta middag med presidenten sent på kvällen, när vi fick veta att vi skulle åka iväg till flygplatsen och hem. Det var snabba ryck.

Kajsa, som gjorde sitt första besök i flyktinglägren, skulle egentligen ha stannat till tisdagen 17 mars men nu fick hon och alla de andra ge sig av till flygplatsen redan fredagen den 13.

– Jag var egentligen bara orolig på nervägen när jag var i Paris. Skulle jag verkligen åka och eventuellt föra med mig corona-smitta? Jag pratade med representanter för Ujsario, som lugnade mig. Under besöket var det inte heller någon större oro bland deltagarna, men de sista dagarna kunde vi läsa på facebook om oro för oss men fick veta av våra värdar, att man följde alla uppmaningar från algeriska myndigheter. De var mesta upptagna av att vi skulle komma hem och att vi mådde bra.

– När vi kom till flygplatsen i Tindouf på fredag-kvällen gjordes febertest med värmekamera på alla.

– Jag är väldigt tagen av mitt första besök i lägren, gästfriheten hos västsaharierna och det starka stödet från solidaritetsrörelser runt om i världen, säger Kajsa Vårsjö.

De västsahariska flyktinglägren är belägna på algeriskt territorium nära gränsen till Västsahara och administreras av Polisario Front med hjälp av FN-organen UNHCR och WFP.

Läs ny artikel 29/3 angående coronapandemin: FN: Skydda västsaharierna!

Följ också information på den västsahariska nyhetsbyrån spsrasd/news.

Lena Thunberg