Hungerstrejkande Gdeim Izik-fångar misshandlas

Delar av Gdeim Izikgruppen vid rättegången 2013.

I januari 2021 inledde en av Gdeim Izik-fångarna Mohamed Haddi en hungerstrejk i fängelset Tiflet i norra Marocko i protest mot de omänskliga förhållandena där. Hungerstrejken avbröts på grund av tvångsmating från fängelseledningen.  

Men västsahariska politiska fångar har hungerstrejkat flera gånger och under flera år i protest mot fängslandet, domarna, misshandel och odrägliga förhållanden i de marockanska fängelserna. Gdeim Izik-gruppen har nu suttit 10 år i fängelse.

Den här artikeln om Gdem Izik-gruppen publicerades i Västsahara nr 1 2018:

De 19 västsaharier som dömts till 20, 25, 30 år eller livstids fängelse efter rättsvidriga processer baserade på uttalanden under tortyr utlyste under hösten flera hungerstrejker i protest mot den usla behandling de utsätts för av fängelsemyndigheterna trots löften om förbättring. Levnadsförhållandena i cellerna är odrägliga.

Fångarn vädjar till omvärlden och alla fredsälskande människor att stödja Gdeim Izikgruppen mote den marockanska statens orättvisa. De kräver att samtliga västsahariska politiska fångar ska friges ur marockanska fängelser.

Hösten 2010 samlades cirka 20 000 västsaharier och byggde upp ett protestläger utanför huvudstaden El Aaiún. De krävde arbete, bostäder och ett slut på den marockanska stölden av västsahariska råvaror. Efter en månad rev polisen lägret, kaos utbröt och enligt myndigheterna dödades 11 marockanska poliser. Flera hundra västsaharier greps och därefter åtalades 25 västsaharier för bland annat mord. Samtliga åtalade var kända människorättsförsvarare.

De 19 västsaharier, som dömts efter rättsvidriga processer baserade på uttalanden under tortyr, spriddes under hösten ut på olika fängelser i Marocko. Flera av dem har hungerstrejkat mot förhållandena och behandlingen i fängelserna.

Amnesty International utlyste i december en Urgent Action för den hungerstrejkande och svårt sjuke Abdul Jalil Laaroussi.

Mohamed Mbarek Lefkir skulle den 25 december ha tagit ett universitetsprov på fängelset i Ait Melloul. Vakterna som tog honom till fängelselokalen, där provet skulle göras, uppmanade honom att klä av sig naken för att kunna göra testet. När Mohamed Lefkir vägrade, slogs han medvetslös med slag mot huvudet. Vakterna slet av honom hans kläder och sa att han var Polisario och därför aldrig skulle tillåtas klara en examen eller att studera.

Mohamed Lefkir dömdes till 25 års fängelse 2013 av en militärdomstol. En ny rättegång 2017 gav samma dom. Samtliga Gdeim Izikfångar torterades efter att de greps 2010. Efter domen 2017 har tortyren fortsatt i fängelserna.

Abdul Jalil Laaroussi avslutade i december en 10 dagar lång hungerstrejk i fängelset Okasha i Casablanca. Han hade begärt att få bli överförd till ett fängelse där andra Gdeim Izikfångar finns. I september överfördes han som ensam Gdei Izikfånge till Casablanca.

Laroussi har svåra hälsoproblem orsakade av extrem tortyr. Han lider av blodförlust, extremt högt blodtryck och får ingen adekvat medicinsk vård.

Hans böcker har konfiskerats så att han inte ska kunna studera inför en tentamen i januari. Han får inte heller den mat och hygienartiklar som hans familj lämnar till fängelset. Hans familj bor i Västsahara, mycket långt från Casablanca.

Den enda kontakt med yttervärlden som han beviljats är två tre minuter långa telefonsamtal samt ett besök per vecka. Den senaste tiden har familjens besök reducerats till 15 minuter.

Källa: Por un Sahara libre