Västsaharisk ungdomskampanj mot Spaniens u-sväng

Nayem Bachri Brahim i Stockholm.

– Vi vill starta en kampanj mot den spanske statsministern Pedro Sánchez beslut i mars att acceptera  Marockos autonomiplan, dvs att Västsahara skulle bli en del av Marocko. Detta betyder en total omsvängning i Spaniens politik och att Spanien accepterar en illegal ockupation.

Detta säger Nayem Bachri Brahim, chef för mediaavdelningen på SADR:s ministerium för Ungdom och Sport. Tillsammans med en grupp västsahariska ungdomar i flyktinglägren i Algeriet har man beslutat att starta en kampanj i Europa mot den spanska statsministerns beslut.

– Pedro Sánchez hade inte ens förankrat beslutet i sin egen regering, säger Nayem.

Nu besöker han Sverige, sedan Bryssel och EU-parlamentet och därefter Spanien för att diskutera och samla synpunkter inför kampanjen som ska lanseras 12 oktober, dagen för Västsaharas enighet.

– Målet är att får Spaniens statsminister att ändra den spanska totalsvängen och i stället hålla fast vid västsahariernas rätt till självbestämmande och självständighet enligt FN.

Och varför har då Pedro Sanchez gjort denna u-sväng?

– En teori är att han personligen blivit utsatt för påtryckningar av Marocko. Det är känt att han fått sina telefoner infekterade av det israeliska spionprogrammet Pegasus. Det kan vara så att Marocko fått kännedom om saker runt Pedro Sánchez privatliv, som de då utnyttjar, säger Nayem.

Se även Spanien byter fot – stöder autonomiförslaget

Lena Thunberg